Globalne pretplate na 5G usluge u ovoj će godini porasti za 63 posto

Foto: zz/Pexels

Globalne pretplate na 5G usluge premašit će do kraja 2029. godine pet milijardi i pokrivat će gotovo 85 posto globalne populacije, procjenjuje Ericsson u najnovijem izvješću koje prenosi Hina. U ovoj godini nove 5G pretplate porast će za 63 posto, na 610 miljuna.

Time će ukupni broj pretplata u svijetu do kraja godine dosegnuti 1,6 milijardi, izračunali su u Ericssonu, podigavši dosadašnju procjenu za oko 100 milijuna.

Pretplate na 5G usluge čini će do kraja godine gotovo petinu globalnih mobilnih pretplata, unatoč kontinuiranim gospodarskim izazovima i geopolitičkim nemirima na nekim tržištima.

Više od 40 posto svjetskog stanovništva trenutno je pokriveno 5G uslugama koje se baziraju na frekvencijama u srednjem pojasu spektra. U 2022. pokrivenost je iznosila 30 posto, a povećanje je uglavnom rezultat široke uspostave mreža u Indiji i u pojedinim dijelovima Europe.

Najveću pokrivenost 5G uslugama u ovoj godini predviđaju u Sjevernoj Americi, od 61 posto. Na globalnoj razini 5G usluge pokrit će više od 45 posto svjetske populacije i 85 posto do kraja 2029. godine.

Prosječna globalna potrošnja podataka po mobitelu kontinuirano raste i trenutno po njihovoj procjeni iznosi 21 gigabajt po mobitelu mjesečno. Do kraja 2029. porast će na 56 gigabajta.

Također, procjenjuje se da će od kraja 2023. do kraja 2029. ukupni mobilni podatkovni promet biti utrostručen.

U sljedećih šest godina najviši udio 5G pretplata bilježit će Sjeverna Amerika i zemlje članice Vijeća suradnje u Perzijskom zaljevu, od 92 posto. Slijedi zapadna Europa sa stopom pokrivenosti od 85 posto, prognoziraju.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari