Novi dogovor: Qualcomm će do 2026. isporučivati ​​Appleu 5G čipove

Pixabay.com
Apple, ilustracija Foto: Pixabay.com

Qualcomm (QCOM.O) je priopćio u ponedjeljak da je potpisao ugovor s Appleom (AAPL.O) o isporuci 5G čipova do 2026. godine, u vrijeme kada se proizvođač iPhonea suočava s povećanim izazovima u Kini i nastoji ojačati svoje opskrbne lance drugdje.

Ovim ugovorom se produžuje odnos vrijedan milijarde dolara s Qualcommom na najmanje tri godine više od očekivanog i ukazuje se da Apple ne žuri s vlastitim modemom, unatoč prelasku svih svojih računala na procesorske čipove vlastitog dizajna, prenosi Reuters.

Dionice Qualcomma porasle su za četiri posto u ranom poslijepodnevnom trgovanju. Tvrtka je vodeći dizajner modemskih čipova koji povezuju telefone s mobilnim podatkovnim mrežama. Dionice Applea porasle su 0,5 posto.

Qualcomm, sa sjedištem u San Diegu u Kaliforniji, prethodno je potpisao ugovor o opskrbi čipova s ​​Appleom 2019. godine, nakon što su dvije tvrtke riješile dugotrajnu pravnu bitku.

Taj ugovor o nabavi istječe ove godine, što znači da će iPhone uređaji koje Apple treba najaviti u utorak biti posljednji telefoni prema tom ugovoru.

Prema sporazumu objavljenom u ponedjeljak, Qualcomm je rekao da će isporučivati ​​Appleu čipove za telefone koji će izlaziti svake godine do 2026. Qualcomm nije otkrio vrijednost posla, rekavši samo da su uvjeti “slični” njegovom prethodnom ugovoru.

U bilješci o istraživanju od 3. kolovoza, analitičari UBS-a procjenjuju da je Qualcomm prodao 7,26 milijardi dolara čipova Appleu 2022. godine.

Qualcomm je također rekao da ugovor o licenciranju patenata koji je potpisao s Appleom 2019. godine ostaje na snazi. Taj ugovor istječe 2025. godine, ali tvrtke ga imaju opciju produljiti za dvije godine.

“U vrijeme kada se Apple suočava sa sve većim izazovima u Kini, jačanje njegovih opskrbnih lanaca drugdje je prioritet, i čini se da tvrtka povlači ili barem odgađa planove da nastavi sama na više područja s vlastitom proizvodnjom čipova”, rekla je Susannah Streeter, voditeljica odjela za novac i tržišta u Hargreaves Lansdownu.

Apple radi na vlastitoj tehnologiji modema i potrošio je milijardu dolara za kupnju Intelove (INTC.O) modemske jedinice 2019. godine. Nije rekao koliko brzo planira povećati upotrebu vlastitih čipova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari