Apple predstavio novi uređaj za proširenu stvarnost koji košta 3499 dolara

Foto: Beta-AP/Jeff Chiu

Nakon sedam godina razvoja napokon je predstavljen uređaj za proširenu stvarnost američke korporacije Apple. Vision Pro spaja virtualnu stvarnost sa stvarnim svijetom. Sustav je više fokusiran na proširenu stvarnost nego na virtualnu stvarnost, a tvrtka je predstavila novu paradigmu kao ‘prostorno računalstvo’.

Prema riječima izvršnog direktora tvrtke Tima Cooka, s uređajem Vision Pro korisnici više nisu ograničeni ekranom, a najavljeno je da će uređaj u prodaju krenuti početkom sljedeće godine po cijeni od 3499 dolara (oko 3260 eura), prenosi Blic.

Vision Pro upravlja se očima, rukama i glasom, a prikazano je kako uređaj radi s aplikacijama, videozapisima i fotografijama, nudeći ogroman zaslon za sav sadržaj. Također se može koristiti za igranje videoigara i gledanje 3D filmova.

To je način interakcije s korisničkim sučeljem računala—nešto što tvrtka naziva vrstom ulaznog uređaja sličnog mišu ili dodirnoj podlozi. Uređaj je iznenađujuće sličan ranijim renderima koji su ‘procurili’ u javnost.

Hardver ima novu značajku EyeSight, koja koristi prednji zaslon za otkrivanje vaših očiju drugim ljudima u prostoriji. Vision Pro radi bežično s Mac računalom i Mac perifernim uređajima.

Foto: Beta-AP/Jeff Chiu

Uređaj pokreće M2 čip koji je uparen s R1 čipom kako bi se stvorio dvostruki procesor. Vision Pro može snimati prostorne fotografije i videozapise. Također može simulirati mračno kazalište u svijetloj prostoriji.

Događaju se pridružio izvršni direktor Walta Disneyja Bob Iger koji je istaknuo kako korisnici putem uređaja mogu otići u Disney World, baviti se sportom, pogledati koncerte, itd.

Vision Pro kompatibilan je s prilagođenim optičkim umecima koji se magnetski pričvršćuju na leće, a koje je za nositelje naočala izradila njemačka tvrtka Zeiss. Trajanje baterije je do dva sata s vanjskom baterijom ili cijeli dan kada je priključena.

Zaslon koristi microLED i uključuje 23 milijuna piksela na dvije ploče. Vision Pro pokreće poseban operativni sustav visionOS, a uređaj stvara digitalni avatar koji izgleda ljudski i realistično. Što se aplikacija tiče, Microsoft i Zoom već su optimizirani za visionOS. Stotine iPad i Mac aplikacija bit će automatski dostupne pri pokretanju.

Vision Pro također ima novu biometrijsku sigurnosnu metodu, Optic ID. Poput Touch ID-a za prepoznavanje otiska prsta i Face ID-a za prepoznavanje lica, uređaj prepoznaje oči.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari