Apple ostvario rezultate bolje od očekivanih zahvaljujući izuzetnoj prodaji IPhone modela

Foto: Pixabay.com

Apple je objavio podatke o zaradi za svoje drugo fiskalno tromjesečje. Financijski rezultati općenito su nadmašili ranija očekivanja analitičara, potaknuti snažnom prodajom iPhone modela.

Međutim, Apple-ovi ukupni prihodi pali su drugi kvartal zaredom. Dionice tehnološkog diva porasle su gotovo 2 posto u produženom trgovanju sinoć nakon zatvaranja tržišta i nastavile rasti kada je Apple objavio smjernice za tekuće tromjesečje na razinu od 169,62 dolara po komadu.

Od izvanrednih podataka, zarada po dionici iznosila je 1,52 USD (u odnosu na 1,43 USD), a ukupni prihodi iznosili su 94,84 milijarde USD (u odnosu na očekivanih 92,96 milijardi USD, ali u padu u odnosu na prethodni kvartal).

Apple je zabilježio 24,16 milijardi dolara neto dobiti tijekom tromjesečja, u usporedbi s 25,01 milijardom dolara u prethodnom kvartalu, dok je ukupni prihod pao za tri posto u odnosu na 97,28 milijardi dolara u prvom fiskalnom tromjesečju.

Prihodi od prodaje iPhonea bili su glavni generatori dobiti od 51,3 milijarde dolara, u situaciji kada je globalno tržište mobitela doživjelo pad od čak 15 posto.

Analitičari primjećuju kako prodaja Mac računala nastavlja lagano kliziti s rezultatom od 7,17 milijardi dolara, dok s druge strane prihodi od usluga nastavljaju rasti te s ostvarenih 20,91 milijardu dolara potiču daljnji optimizam ulagača, prenosi CNBC.

Apple-ov direktor financija, Luca Maestri, rekao je da tvrtka očekuje pad ukupnih prihoda za oko tri posto i u tekućem kvartalu.

“Očekujemo da će naš lipanjski tromjesečni učinak u usporedbi s istim razdobljem prošle godine biti sličan, uz pretpostavku da se makroekonomski izgledi ne pogoršaju u usporedbi s onim što danas prognoziramo za tekuće tromjesečje”, rekao je Maestri u razgovoru s analitičarima.

Dodao je kako se tvrtka suočava s makroekonomskim izazovima u digitalnom oglašavanju i mobilnim igrama, koje su dio Apple-ovog uslužnog poslovanja.

Tvrtka je donijela odluku o povećanju dividende za četiri posto, na 24 centa po dionici.

3 Odgovora

  1. Ma iPhone su ocajni samo imaju ime a o kvaliteti bi se dalo raspravljat baterije su im ocajne odu nakon godinu dana koristenja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari