Francuzi pripremaju tužbu protiv Nvidije zbog monopola

Nvidia, Foto: Jordan Harrison/Pexels

Francusko antimonopolsko regulatorno tijelo vjerojatno će optužiti Nvidiju za navodne prakse protiv tržišnog natjecanja, doznaje Reuters pozivajući se na insajdere izravno upoznate s tim pitanjem.

Pokažu li se te najave točnima, francuski regulatori bit će prvi koji će pravno djelovati protiv tog proizvođača računalnih čipova.

U pitanju je, piše Reuters, nastavak istrage u sklopu koje su u rujnu prošle godine provedene racije u sektoru grafičkih kartica, za koje upućeni kažu da su bile usmjerene upravo na Nvidiu.

Najveći svjetski proizvođač čipova, koji se koriste i za umjetnu inteligenciju i za računalnu grafiku, doživio je porast potražnje za svojim proizvodima nakon objavljivanja generativne AI aplikacije ChatGPT, što je izazvalo nadzor regulatora s obje strane Atlantika.

Tvrtka je u prošle godine potvrdila da su regulatori u Europskoj uniji, Kini i Francuskoj tražili informacije o njezinim grafičkim karticama.

Regulatorna tijela već neko vrijeme izražavaju zabrinutost vezano uz ovisnost čitavog sektora o Nvidijinom softveru za programiranje CUDA čipova, jedinom sustavu koji je 100 posto kompatibilan s GPU-ima koji su postali ključni za ubrzano računalstvo.

Nvidia nije jedina velika tehnološka kompanija koja se našla na udaru europskih regulatora.

Meta je u ponedjeljak optužena za kršenje novih europskih pravila o digitalnom natjecanju zbog svog modela oglašavanja “plati ili pristani” te bi, u slučaju presude, mogla biti kažnjena sa 10 posto svog globalnog godišnjeg prihoda.

Tjedan dana ranije, EU je optužila i Apple da proizvođače aplikacija onemogućava da usmjere korisnike na jeftinije opcije izvan svog App Storea, a nedavno je optužen i Microsoft, i to za kršenje antimonopolskih zakona spajanjem svoje aplikacije za razmjenu poruka i videokonferencije Teams sa svojim široko korištenim poslovnim softverom Office.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari