Europska komisija otvara nove istrage protiv Applea: Upozoravaju da ih mogu natjerati na prodaju App Storea

Pixabay.com
Apple, ilustracija Foto: Pixabay.com

Europska komisija u ponedjeljak je obavijestila Apple o svom preliminarnom stajalištu da pravila App Storea krše Zakon o digitalnim tržištima (DMA), budući da sprječavaju programere aplikacija da slobodno usmjeravaju potrošače na alternativne kanale za ponude i sadržaj.

Osim toga, Komisija je otvorila novi postupak neusklađenosti protiv Applea zbog zabrinutosti da njegovi novi ugovorni zahtjevi za programere aplikacija trećih strana i trgovine aplikacijama, uključujući Appleovu novu “Naknadu za temeljnu tehnologiju”, ne osiguravaju učinkovito poštivanje Appleovih obveza prema DMA, stoji u priopćenju Europske komisije.

U slučaju dokazanog kršenja, Komisija može izreći novčane kazne do 10% ukupnog svjetskog prometa kompanije. Takve novčane kazne mogu ići do 20% u slučaju ponovljenih prekršaja. Štoviše, u slučaju sustavnih kršenja, Komisija također ima ovlasti usvojiti dodatne pravne lijekove kao što je obvezivanje kompanije da proda tvrtku ili njezine dijelove ili zabrana kupnje dodatnih usluga povezanih sa sustavnom neusklađenošću tvrtke.

Prema DMA, programeri koji distribuiraju svoje aplikacije putem Appleovog App Storea trebali bi moći besplatno informirati svoje kupce o alternativnim jeftinijim mogućnostima kupnje, usmjeriti ih na te ponude i omogućiti im kupnju.

“Danas je vrlo važan dan za učinkovito provođenje DMA: preliminarne nalaze poslali smo Appleu. Naš preliminarni stav je da Apple ne dopušta u potpunosti upravljanje. Upravljanje je ključno kako bi se osiguralo da programeri aplikacija manje ovise o trgovinama aplikacija čuvara vrata i da bi potrošači bili svjesni boljih ponuda. Također smo otvorili postupak protiv Applea u vezi s njegovom takozvanom naknadom za temeljnu tehnologiju i različitim pravilima za dopuštanje trgovina aplikacijama trećih strana i bočnog učitavanja. Zajednica programera i potrošači željni su ponuditi alternative App Storeu. Istražit ćemo kako bismo osigurali da Apple ne podriva ove napore”, izjavila je Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica Komisije zadužena za tržišno natjecanje.

Apple trenutačno ima tri skupa poslovnih uvjeta koji reguliraju njegov odnos s programerima aplikacija, uključujući pravila upravljanja App Storea.

Komisija, stoji u priopćenju, preliminarno utvrđuje sljedeće:

Nijedan od ovih poslovnih uvjeta ne dopušta programerima da slobodno upravljaju svojim klijentima. Na primjer, razvojni programeri ne mogu pružiti informacije o cijenama unutar aplikacije ili na bilo koji drugi način komunicirati sa svojim klijentima radi promicanja ponuda dostupnih na alternativnim distribucijskim kanalima.

Prema većini poslovnih uvjeta dostupnih razvojnim programerima aplikacija, Apple dopušta upravljanje samo putem “link-outs”, tj. programeri aplikacija mogu uključiti poveznicu u svoju aplikaciju koja preusmjerava korisnika na web stranicu na kojoj korisnik može sklopiti ugovor. Proces povezivanja podložan je nekoliko ograničenja koja nameće Apple, a koja sprječavaju programere aplikacija da komuniciraju, promoviraju ponude i sklapaju ugovore putem distribucijskog kanala po vlastitom izboru.

Dok Apple može primiti naknadu za omogućavanje početnog stjecanja novog korisnika od strane programera putem AppStorea, naknade koje naplaćuje Apple nadilaze ono što je striktno potrebno za takvu naknadu. Na primjer, Apple programerima naplaćuje naknadu za svaku kupnju digitalne robe ili usluge koju korisnik izvrši unutar sedam dana nakon povezivanja s aplikacijom.

Slanjem preliminarnih nalaza, Komisija obavještava Apple o svom preliminarnom stajalištu da tvrtka krši DMA. Ovo ne dovodi u pitanje ishod istrage budući da Apple sada ima mogućnost ostvariti svoja prava na obranu ispitivanjem dokumenata u istražnom dosjeu Komisije i pisanim odgovorom na preliminarne nalaze Komisije.

Ako bi se preliminarna stajališta Komisije u konačnici potvrdila, niti jedan od Appleova tri skupa poslovnih uvjeta ne bi bio u skladu s člankom 5. stavkom 4. DMA-a, koji zahtijeva da razvojnim programerima aplikacija besplatno usmjere korisnike na ponude izvan trgovina aplikacija kao što je Apple Store. Komisija bi tada donijela odluku o nesukladnosti u roku od 12 mjeseci od otvaranja postupka 25. ožujka 2024.

Nova istraga o nepoštivanju Appleovih ugovornih uvjeta

Komisija je u ponedjeljak otvorila i treću istragu o neusklađenosti Appleovih novih ugovornih uvjeta za programere kao uvjet za pristup nekim od novih značajki koje omogućuje DMA, posebice pružanje alternativnih trgovina aplikacija ili mogućnost ponude aplikacije putem alternativni kanal distribucije. Apple je do sada zadržao mogućnost pretplate prema dosadašnjim uvjetima koji uopće ne dopuštaju alternativne kanale distribucije.

Komisija će istražiti krše li ovi novi ugovorni zahtjevi za programere aplikacija trećih strana i trgovine aplikacija članak 6. stavak 4. DMA-a, a posebice zahtjeve nužnosti i proporcionalnosti koji su u njemu navedeni. Ovo uključuje:

Appleova naknada za temeljnu tehnologiju, prema kojoj programeri trgovina aplikacija trećih strana i aplikacija trećih strana moraju platiti naknadu od 0,50 € po instaliranoj aplikaciji. Komisija će istražiti je li Apple pokazao da je struktura naknada koju je nametnuo, kao dio novih poslovnih uvjeta, a posebno naknada za temeljnu tehnologiju, učinkovito u skladu s DMA.

Appleov trenutačno tjera korisnike na više koraka za preuzimanje i instaliranje alternativnih trgovina aplikacija ili aplikacija na iPhone. Komisija će istražiti jesu li koraci koje korisnik mora poduzeti kako bi uspješno dovršio preuzimanje i instalaciju alternativnih trgovina aplikacija ili aplikacija, kao i različiti zasloni s informacijama koje Apple prikazuje korisniku, u skladu s DMA.

Zahtjevi prihvatljivosti za razvojne programere odnosili su se na mogućnost ponude alternativnih trgovina aplikacija ili izravne distribucije aplikacija s weba na iPhone uređajima. Komisija će istražiti jesu li ti zahtjevi, poput „članstva s dobrom reputacijom” u Appleovom programu za razvojne programere, koje razvojni programeri aplikacija moraju ispuniti kako bi mogli imati koristi od alternativne distribucije predviđene DMA-om, u skladu s DMA-om.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari