Apple i ove godine najvrjedniji brend na svijetu

Pixabay.com
Apple, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Apple je prvi brend čija je vrijednost premašila bilijun dolara, a u vrh se probila i Nvidia s gotovo trostruko većom vrijednošću nego lani, pokazalo je istraživanje Kantarovog BrandZ-a.

Vrijednost Appleovog brenda uvećana je za 15 posto u odnosu na prošlu godinu i osigurala je njegovu vodeću poziciju na svjetskoj ljestvici, treću godinu zaredom.

Na drugom je mjestu Google, a vrijednost njegovog brenda dosegnula je 753 milijarde dolara, dok je na trećem mjestu Microsoft sa 713 milijardi dolara, izvijestio je Kantar.

Početkom tjedna Apple je predstavio nove značajke umjetne inteligencije (AI) koje bi trebale potaknuti potražnju za iPhoneom i preokrenuti silazni trend u prodaji u uvjetima nestabilne potrošnje u SAD-u i snažne konkurencije.

“Apple kontinuirano uspijeva plasirati proizvode, usluge i marketinške poruke koje nailaze na dobre reakcije potrošača, stvarajući jaku bazu obožavatelja brenda”, rekao je analitičar Counterpointa Varun Mishra.

Apple je s tržišnom kapitalizacijom od 3,18 bilijuna dolara ispred Nvidije, moćnog proizvođača čipova za umjetnu inteligenciju čija tržišta vrijednost iznosi 2,97 bilijuna dolara.

Vrijednost Nvidijinog brenda gotovo je utrostručena u odnosu na prošlu godinu, dosegnuvši 200 milijardi dolara. Zbog velikog oduševljenja umjetnom inteligencijom i porasta potražnje za čipovima, Nvidia se prvi put probila među 10 najvrednijih svjetskih brendova na Kantarovoj ljestvici, zauzevši šesto mjesto.

Među 10 najvrednijih svjetskih brendova probio se i Oracle, koji nudi usluge u oblaku bazirane na umjetnoj inteligenciji, zauzevši deveto mjesto, s 58 posto većom vrijednošću brenda nego lani, od 145 milijardi dolara.

Kantarovo istraživanje bazira se na više od 4,3 milijuna razgovora s potrošačima u 532 kategorije i obuhvaća 21.000 različitih brendova na 54 tržišta.

17 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari