Europska komisija prijeti Kini dodatnim carinama na električne automobile

BYD Seal Foto: BYD

Europska komisija je u srijedu zaprijetila da od 4. srpnja namjerava uvesti privremene carine na uvoz električnih automobila iz Kine u rasponu od 17,4 do 38,1 umjesto sadašnjih 10 posto, zbog nedopuštenih državnih subvencija kineskim proizvođačima.

U sklopu istrage koju je započela u listopadu prošle godine i koja je još uvijek u tijeku, Komisija je privremeno zaključila da kineski proizvođači baterijskih električnih vozila imaju koristi od neopravdanog subvencioniranja, što može nanijeti ekonomske štete proizvođačima u Europskoj uniji.

Prema uredbi EU, Komisija je obvezna zainteresiranim stranama unaprijed priopćiti namjeravano uvođenje privremenih mjera.

Slijedom toga je kontaktirala kineske vlasti kako bi razgovarali o tim privremenim nalazima i istražili moguće načine za rješavanje problema neopravdanih subvencija prema pravilima Svjetske trgovinske organizacije.

Carine za uvoz kineskih električnih automobila u EU trenutno iznose 10 posto. Komisija je najavila da bi mogle biti povećane za 17,4 posto za najvećeg kineskog proizvođača BYD, 20 posto za Geely i 38,1 posto za SAIC.

Za ostale kineske proizvođače koji su surađivali u istrazi prosječna carina trebala bi biti 21 posto, a za one koje nisu 38,1 posto.

Hina navodi i kako dio europskih, prvenstveno njemačkih proizvođača ovisnih o izvozu na kinesko tržište automobila, strahuje da bi Kina mogla uzvratiti uvođenjem carina na njihova vozila, što bi moglo dovesti do trgovinskog rata.

15 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari