Meta u problemima zbog prodaje pretplate na Facebook i Instagram

https://www.pexels.com/photo/threads-by-meta-on-smartphone-in-hand-17614479/
Meta, Foto: Pexels.com/Julio Lopez

Meta je optužena za kršenje novih europskih pravila o digitalnom natjecanju zbog svog modela oglašavanja “plati ili pristani”, doznaje CNN.

Krajem prošle godine, Meta je pokrenula uslugu pretplate bez reklama, omogućujući europskim korisnicima Facebooka i Instagrama da plate do 12,99 eura mjesečno za verzije bez oglasa.

Europska komisija pojasnila je u priopćenju da “taj izbor prisiljava korisnike na pristanak na korištenje njihovih osobnih podataka”.

Ako se potvrde privremeni nalazi istrage Komisije, EU bi Meti mogla izreći novčanu kaznu u iznosu od 10 posto njezinog globalnog godišnjeg prihoda.

Iz Mete su na upit Reutersa istaknuli da njihov model pretplate “slijedi upute najvišeg suda u Europi i u skladu je sa svim propisanim pravilima”.

Meta je predstavila taj model kao odgovor na presudu Europskog suda pravde, najvišeg suda EU, prema kojem tvrtka može ponuditi “alternativnu” verziju svoje usluge koja se ne oslanja na prikupljanje podataka za oglase.

Inače, na udaru EU našli su se i u svibnju kada je objavljeno da će stranice društvenih medija Facebook i Instagram biti istražene zbog mogućih kršenja pravila Europske unije o online sadržaju koji se odnosi na sigurnost djece.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari