Meta će koristiti objave europskih korisnika Facebooka za obučavanje AI-ja

Foto: Julio Lopez/Pexels

Američki digitalni div Meta potvrdio je da planira koristiti objave europskih korisnika na Facebooku za podučavanje generativne umjetne inteligencije, naglasivši da slijedi put koji su “utabali” Google i OpenAI.

“I Google i OpenAI već su koristili podatke Europljana za obuku AI-ja. Naš je pristup transparentniji i nudi lakšu kontrolu nego što omogućuju brojni naši pandani u tom sektoru”, navode u tvrtki.

Meta je najavila da će od 26. lipnja uključiti sadržaj korisnika u Europi u obuku generativnih modela AI-a.

Planiraju, piše Hina, trenirati svoj jezični model Llama na temelju sadržaja koji su građani u EU javno podijelili na platformama poput Instagrama i Facebooka.

“Izgradnja te tehnologije nosi odgovornost razvoja najboljih praksi i odredbi koje će slijediti lokalne zakone i propise. U skladu s tom obvezom, konzultiramo se s našim glavnim europskim regulatorom privatnosti – Irskom komisijom za zaštitu podataka – i uključili smo u našu obuku Metinog AI-ja njihove povratne informacije kako bi bila u skladu s EU zakonima o privatnosti”, objavili su.

Napominju da su od 22. svibnja poslali više od dvije milijarde obavijesti korisnicima u Europi o planiranoj upotrebi objava.

Austrijska udruga NOYB (None of Your Business), međutim, zatražila je pak krajem prošlog tjedna od regulatora u Austriji, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Italiji, Irskoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Poljskoj i Španjolskoj da hitno zaustave Metine planove, naglasivši da bi kompanija trebala jasno od korisnika zatražiti privolu za upotrebu njihovog sadržaja.

Meta će od 26. lipnja, prema planiranim izmjenama, moći koristiti objave i privatne fotografije korisnika, kao i podatke o njihovoj aktivnosti na internetu za podučavanje AI-ja, upozoravaju u toj udruzi za digitalna prava koju je osnovao aktivist Max Schrems.

Postupak uskraćivanja privole pritom je jako kompliciran, naglašava Schrems i dodaje kako, umjesto da Meta traži dopuštenje, korisnici je moraju preklinjati da ne koristi njihove podatke.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari