Ford povlači 550.000 vozila zbog problema s mjenjačem

Wikimedia Commons/IFCAR
Ford F-150, ilustracija, Foto: Wikimedia Commons/IFCAR

Ford povlači više od 550.000 kamioneta F-150 u Sjedinjenim Američkim Državama zbog problema s mjenjačem koji može iznenada, pri bilo kojoj brzini, prebaci u prvu brzinu.

Ovi kamioneti imaju mjenjač sa šest brzina. Obično se prva brzina koristi za sporu vožnju, tako da iznenadno prebacivanje u prvu brzinu pri brzoj vožnji može uzrokovati naglo usporavanje vozila ili čak dovesti do toga da vozač izgubi kontrolu.

U pitanju su kamioneti starijih modela iz 2014. godine. Ford je prvi put u veljači 2024. skrenuo pozornost na probleme s njima, budući da je proizvođač automobila primio niz izvješća o iznenadnom prebacivanju u nižu brzinu.

“Prije nego što se to dogodi, moguće je da će se upaliti lampica koja ukazuje na kvara”, rekla je glasnogovornica Forda Maria Buczkowski.

U nekim slučajevima, problem se brzo riješi, ali nekada je potrebno vozilo ugasiti i ponovno pokrenuti prije nego što mjenjač počne normalno raditi.

U 2019. Ford je zbog istog problema povukao otprilike 1,2 milijuna F-150 kamioneta koji su proizvedeni između 2011. i 2013. godine, a otkrili su da je do kvara došlo zbog gubitka signala između senzora za brzinu i modula koji upravlja automatskim mjenjačem.

Kako bi riješili problem, Fordovi zastupnici ažurirat će softver kontrolnog modula kamioneta, bez ikakvih troškova za vlasnika. Ford će za nekoliko dana početi slati pisma vlasnicima vozila koja imaju spomenuti kvar, prenosi CNN.

Novo ažuriranje softvera bit će spremno u sljedeća tri mjeseca, rekla je Buczkowski.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari