Ford ukida 1.600 radnih mjesta u Španjolskoj

Foto: Mike Bird/Pexels

Američki proizvođač automobila Ford objavio je da planira ukinuti do 1.600 radnih mjesta u pogonu u španjolskoj Valenciji, to je dio prilagodbe kapaciteta do pokretanja proizvodnje novog modela hibridnog terenca od 2027. godine.

Kompanija je 2022. godine odgodila ulaganja u proizvodnju u Španjolskoj. Potvrdili su tada da bi do kraja desetljeća u španjolskoj tvornici trebali početi proizvoditi električna vozila, upozorivši da njihova proizvodnja podrazumijeva smanjenje broja radnih mjesta.

U ožujku prošle godine objavili su da zbog gašenja proizvodnje monovolumena Galaxy i karavana S-Max ukidaju 1.100 radnih mjesta u pogonu u Valenciji, prenosi Hina. Dodali su da će od 2027. u Almussafesu početi proizvoditi novi model hibridnog terenca za europsko tržište, ali i za druge dijelove svijeta.

Fordova uprava izvijestila je sindikate da planira trajno ukinuti još 600 radnih mjesta, prema riječima glasnogovornice, a spremna je pregovarati o mogućem ponovnom zapošljavanju preostalih tisuću u sklopu planiranog povećanja proizvodnje od 2027. godine.

“Mogući su pregovori o privremenom rješenju za ostalih tisuću radnika kako bi se premostilo razdoblje do početka proizvodnje novog vozila”, rekla je glasnogovornica.

Kompanija namjerava u pogonu proizvoditi 300.000 automobila godišnje, priopćilo je tada španjolsko ministarstvo industrije.

Američki automobilski div trenutačno u pogonu u Valenciji zapošljava 4.800 radnika i proizvodi samo sportski terenac Kuga. Lani su odlučili ugasiti i 2.300 radnih mjesta u Njemačkoj te 1.000 u Britaniji. Od 2030. namjeravaju u EU prodavati samo električne automobile.

11 Odgovora

  1. Samo smanjuju broj radnika kako bi ostali radnici radili duplo više za ostale. Doista se nadam da će se ljudi snaći i naći nešto ubrzo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari