Prekida se štrajk u Fordu, 16.600 radnika vraća se na posao

Foto: Julissa Helmuth/Pexels

Štrajk u Fordu, započet prije više od 40 dana, bliži se kraju nakon što su sindikat United Auto Workers i njegov najveći poslodavac postigli okvirni dogovor o vraćanju 16.600 radnika na posao u roku od nekoliko dana.

CNN piše kako je ovom okvirnom dogovoru prethodio pristanak uprave Forda da svoje zaposlenike od sada do 2028. godine plaća najmanje 25 posto više.

Štrajk će se nastaviti u druga dva velika proizvođača, General Motorsu i Stellantisu, čijih će 29.000 članova sindikata ustrajati sve dok njihove tvrtke ne pristanu na paket sličan onom postignutom s Fordom.

U ponedjeljak je štrajk proširen na Stellantisovu najveću i najprofitabilniju tvornicu, Sterling Heights Assemby u Michiganu, dok je dan kasnije, samo nekoliko sati nakon što je GM izvijestio o zaradi boljoj od očekivane, sindikat obustavio proizvodnju i u tvornici u Arlingtonu.

Predsjednik UAW-a Shawn Fain, najavljujući dogovor u srijedu navečer, rekao je da su ti njihovi potezi uvjerili Ford da ispuni zahtjeve sindikata za pregovaračkim stolom.

“Znali smo da smo blizu. Ford je znao što ih čeka u srijedu ako ne postignemo dogovor. Bio je to šah-mat”, kazao je Fain.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari