Štrajk se širi na Južnu Ameriku, radnici GM-a u Brazilu obustavljaju proizvodnju

Foto: Mike Bird/Pexels

Metalni radnici u brazilskim tvornicama General Motorsa izglasali su stupanje u štrajk od ponedjeljka u znak prosvjeda protiv otpuštanja koja provodi američki proizvođač automobila u toj zemlji.

Štrajk na “neodređeno vrijeme”, javlja CNN, počeo je nakon što je GM objavio da smanjuje radnu snagu u tri tvornice u Sao Paulu zbog pada prodaje i izvoza, pri čemu su taj potez nazvali “nužnim”.

“Tvornica će nastaviti s proizvodnjom tek nakon što se otkaže odluka o smanjivanju broja radnih mjesta”, objavio je sindikat u priopćenju, tvrdeći da je tvrtka pristala osigurati stabilnost zaposlenicima do svibnja 2024.

GM zapošljava oko 4.000 ljudi u Sao Jose dos Camposu, gdje proizvodi motore, mjenjače, SUV Trailblazere i kamione S-10, prema podacima sindikata, koji također pokazuju da je oko 1.200 radnika prethodno imalo privremeno suspendirane ugovore.

Ni General Motors ni sindikat nisu naveli koliko je točno radnika otpušteno.

“Razumijemo kakav bi utjecaj ova odluka mogla imati na živote ljudi, ali taj je potez neophodan i omogućit će tvrtki da zadrži agilnost svojih operacija”, istaknuo je GM u priopćenju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari