Ne nazire se kraj štrajku u autoindustriji, radnici odbili najbolju ponudu dosad

Foto: Pixabay/Pexels

Štrajk u američkoj autoindustriji ide dalje usprkos dosad najboljoj ponudi koju su radnicima dali predstavnici “velike trojke”, odnosno Forda, General Motorsa i Stellantisa.

Shawn Fain, predsjednik sindikata zaposlenih u američkoj autoindustriji United Auto Workers, istaknuo je kako su radnicima ponuđeni povećanje plaće i druge beneficije, ali mogu izvući i više ako ostanu dosljedni.

Štrajkovi su, podsjetimo, krenuli još 15. rujna u po jednoj tvornici za montažu svake kompanije, nakon čega su se uključili i zaposlenici u skladištima dijelova.

Prošlog tjedna sindikat je proširio štrajk i na veliki pogon Forda za proizvodnju kamiona i SUV-ova u Louisvilleu, a procjenjuje se kako u njemu sudjeluje skoro svaki četvrti od 146.000 radnika.

Fain je pojasnio da se radilo o 23 posto većim plaćama tijekom trajanja četverogodišnjeg ugovora, što ipak nije bilo dovoljno za postizanje dogovora.

“Nama su preostale karte koje možemo odigrati, a njima je preostalo novca da potroše”, slikovito je opisao i objasnio da kompanije i dalje tvrde da su dale rekordne ponude sindikatima.

One, međutim, nisu dovoljne da nadoknade ono što su radnici izgubili tijekom protekla dva desetljeća. Svaki put kada proizvođači automobila daju ponudu, rekao je Fain, tvrde da je to najbolje što mogu, da bi se danima kasnije vratili s boljom ponudom.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari