Eurostat: I dalje smanjena razina trgovanja između EU i Rusije

pixabay.com
Trgovinska razmjena EU i Rusije, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Na trgovinu Europske unije s Rusijom snažno su utjecala uvozna i izvozna ograničenja koja je EU uvela nakon ruske invazije na Ukrajinu.

I izvoz i uvoz znatno su smanjeni ispod razine prije sukoba, pokazali su novoobjavljeni podaci europskog Ureda za statistiku, Eurostata.

Sezonski prilagođene vrijednosti pokazuju da je udio Rusije u uvozu izvan EU smanjen s 9,5 posto u veljači 2022. na 1,9 posto u prosincu 2023. godine.

Udio izvoza izvan EU smanjen je s 3,8 posto na 1,4 posto u istom razdoblju. Uloga Rusije u uvozu izvan EU smanjila se za njihove glavne proizvode, navodi Eurostat.

Sveukupno, prirodni plin, naftna ulja, željezo i čelik te gnojiva činili su oko dvije trećine ukupnog uvoza izvan EU iz Rusije u četvrtom tromjesečju 2023. godine.

Eurostat
Trgovinska razmjena EU i Rusije od siječnja 2021. do decembra 2023. godine, Izvor: Eurostat

Između četvrtog tromjesečja 2021. i četvrtog tromjesečja 2023., ruski udio u uvozu izvan EU značajno se smanjio za naftu i prirodni plin. Manje su izražena smanjenja kod gnojiva te željeza i čelika.

Uvoz nafte iz Rusije u Europsku Uniju smanjio se s 28 posto ukupnog uvoza nafte u četvrtom tromjesečju 2021. na samo tri posto do četvrtog kvartala 2023. godine.

Najveći dobavljači nafte u EU u istom tromjesečju 2023. godine, koje nisu dio EU, su bile Sjedinjene Američke Države sa 16 posto udjela, Norveška s 11 posto i Kazahstan s devet posto.

Ruski udio u uvozu prirodnog plina izvan EU smanjio se s 33 posto, koliko je iznosio u četvrtom tromjesečju 2021. godine, na 13 posto u istom tromjesečju 2023.

Najveći udio uvoza prirodnog plina u EU u četvrtom tromjesečju 2023. godine izvan EU osigurale su SAD s 22 posto, te Norveška i Alžir s 21 odnosno 18 posto, pokazuju podaci Eurostata.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari