ESB: Kreditiranje kućanstava s najnižom stopom rasta od ožujka 2015. godine

Pixabay.com
Europska središnja banka, Frankfurt, Foto: Pixabay.com

Bankovni krediti kućanstvima u eurozoni gotovo su stagnirali u siječnju, uz najnižu stopu rasta u gotovo devet godina, pokazuju podaci Europske središnje banke (ESB).

Krediti kućanstvima porasli su u siječnju za samo 0,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, najslabije od ožujka 2015. godine kada su bilježili isti postotni rast. U prosincu su rasli za 0,4 posto.

Kreditiranje kompanija poraslo je za 0,2 posto, prenosi Hina, nakon rasta od 0,5 posto na kraju 2023. U studenom kreditni plasmani zadržali su se na razini istog mjeseca 2022. godine.

Pokazatelj ponude novca M1, koji uključuje gotovinu u opticaju i prekonoćne depozite, smanjio se u siječnju za 8,6 posto u odnosu na isti mjesec lani, gotovo kao i u prosincu.

Najširi monetarni agregat M3, koji obuhvaća i oročene depozite, porastao je pak za 0,1 posto, nakon revidiranog rasta od 0,2 posto na kraju 2023. U studenom je pao za 0,9 posto.

Posustalo kreditiranje i ograničena ponuda novca rezultat su postrožene monetarne politike ESB-a, koji je od srpnja 2022. do sredine rujna 2023. podigao kamatne stope za 4,5 postotnih bodova kako bi kočenjem potražnje obuzdao inflaciju.

U siječnju je inflacija u eurozoni iznosila 2,8 posto, prema izračunima europskog statističkog ureda. ESB srednjoročno cilja stopu inflacije od dva posto.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari