Ericsson NT u prvih pola godine ostvario 34 posto veću neto dobit

pixabay.com
Telekomunikacije, ilustracija Foto: Pixabay.com

Ericsson Nikola Tesla u prvom je polugodištu ostvario neto dobit od 12,2 milijuna eura, što je porast od 34,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, podaci su iz konsolidiranog izvješća te IT tvrtke objavljenog u utorak koje prenosi Hina.

Prihodi od prodaje ostvareni u iznosu od 138 milijuna eura i niži su za 2,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Na domaćem tržištu, pak, prihodi od prodaje iznose 51,8 milijuna eura, što je pad od 11,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Pad prihoda, kako pojašnjavaju u tvrtki, prije svega je rezultat manjih kapitalnih ulaganja operatora.

Na izvoznim tržištima (bez usluga za Ericsson) prihodi od prodaje iznose 13,9 milijuna eura, što je pad od 10,2 posto kao posljedica dinamike ulaganja operatora te geopolitičkih nestabilnosti.

Na Ericssonovom tržištu prihodi od prodaje su porasli za 7,8 posto, na 72,2 milijuna eura. U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 37,6 posto, usluge za Ericsson 52,4 posto, dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 10 posto.

U odnosu na prvo polugodište 2022. godine, bruto marža bilježi porast na 13,3 posto, prvenstveno kao rezultat prodajnog miksa te fokusa na operativnu i troškovnu učinkovitost. Sukladno tome, operativna dobit veća je 44,3 posto te iznosi 14,7 milijuna eura, dok je neto dobit viša 34,3 posto te iznosi 12,2 milijuna eura.

Negativan novčani tok od poslovnih aktivnosti posljedica je promjene u dinamici plaćanja pojedinih kupaca, i u skladu je s očekivanjima, navode iz kompanije. U drugom dijelu godine očekuju poboljšanje i povrat na pozitivne razine.

Iz kompanije navode i kako su tromjesečje zaključili sa solidnom bilancom, s udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 38 posto. Novac i novčani ekvivalenti, uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu, krajem drugog tromjesečja iznose 65,8 milijuna eura (40,2 posto ukupne imovine).

Komentirajući ostvarene rezultate predsjednica Ericssona NT Gordana Kovačević je kazala kako nastavak stabilnog poslovanja i rezultati koje je Grupa ostvarila u prvom polugodištu pokazuju njihovu otpornost i snagu da kvalitetno odgovore na sve poslovne izazove i prilike.

I u idućem razdoblju, kazala je Kovačević, ostaju snažno fokusirani na kvalitetnu realizaciju ugovorenih poslova na domaćem i izvoznim tržištima te razvoju poslovanja u svim segmentima, s naglaskom na rast u području Digitalnog društva.

Isto tako, nastavljaju s digitalnom transformacijom Ericsson NT Grupe kako bi dodatno unaprijedili interne procese, efikasno odgovarali na tržišne zahtjeve te jačali lidersku poziciju u ICT industriji.

Kovačević je rekla kako njihovi stručnjaci rade na modernizaciji mreža i usluga za domaće i globalne operatore, razvijaju inovativna digitalna rješenja za različite industrije, pametne gradove i tijela lokalne i državne uprave, pružaju kvalitetne usluge i rade na najnovijim tehnologijama za globalni Ericsson.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari