Ekonomisti ukazuju – prerano smanjenje kamatnih stopa bilo bi velika greška za ESB

Pixabay.com
Europska središnja banka, Frankfurt, Foto: Pixabay.com

Prerano smanjenje kamatnih stopa bilo bi veća greška za Europsku središnju banku (ESB) nego njihovo prekasno smanjenje, pokazalo je istraživanje ekonomista koji očekuju samo jedno smanjenje u 2024. godini.

Gotovo dvije trećine ispitanika u anketi koju je proveo Bloomberg smatra da bi prebrzo smanjenje kamatnih stopa donijelo veće opasnosti od predugog čekanja.

Kao i u anketi prije posljednjeg sastanka Europske središnje banke u siječnju 2024., 56 posto analitičara još uvijek smatra da dužnosnici izbjegavaju takvu pogrešku odabirom pravog trenutka za početak ublažavanja monetarnih uvjeta. I dalje očekuju moguće smanjenje kamata od lipnja ove godine.

S obzirom na to da inflacija popušta i da se monetarni dužnosnici u SAD-u i Velikoj Britaniji također pripremaju ublažiti svoju monetarnu politiku, ispitanici predviđaju smanjenje od tri četvrtine boda od strane ESB-a ove godine.

Međutim, to je manje nego u prošloj anketi, budući da kreatori politike u Frankfurtu brinu da bi brzo povećanje osobnih primanja moglo ugroziti zaokret u porastu cijena prema cilju od dva posto.

Na sljedećem sastanku Upravnog vijeća ESB-a, 6. i 7. ožujka 2024., ne očekuje se promjena pasivne kamatne stope banke koja trenutačno iznosi četiri posto.

13 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari