EK: U hrvatskom gospodarstvu rastu pesimizam i neizvjesnost

Foto: Pexels

Raspoloženje u hrvatskom gospodarstvu pogoršalo se u kolovozu, odražavajući val pesimizma u uslužnom sektoru na vrhuncu turističke sezone i pojačanu neizvjesnost, pokazalo je u srijedu izvješće Europske komisije koje prenosi Hina.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj tako je pao u kolovozu za 2,8 bodova u odnosu na srpanj, na 102,4 boda. Najviše se pritom pogoršalo raspoloženje u uslužnom sektoru, iskazano u padu indeksa za 7,6 bodova.

Na vrhuncu turističke sezone menadžeri u uslužnom sektoru znatno lošije ocjenjuju poslovanje i potražnju u protekla tri mjeseca, a pesimistični su i u procjenama jesenske potražnje.

Raspoloženje je u kolovozu pogoršano i u industriji i u građevinskom sektoru, iskazano u padu indeksa za 3,1 odnosno 2,4 boda.

Naznake pesimizma pojačane su i među potrošačima, koji znatno lošije ocjenjuju svoje financije unatrag 12 mjeseci, a prognoziraju pogoršanje i u idućih godinu dana, predviđajući i rast nezaposlenosti.

Indeks raspoloženja potrošača u Hrvatskoj pao je tako u kolovozu za 1,3 boda u odnosu na mjesec ranije.

Poboljšanje je zabilježeno samo u maloprodaji, iskazano rastom indeksa za 2,4 boda.

Menadžeri također procjenjuju da će u idućim mjesecima blago zakočiti zapošljavanje, prema padu indeksa EEI za 0,6 bodova u odnosu na srpanj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari