DZS: I u svibnju nastavljen trend rasta obujma građevinskih radova

pixabay.com
Građevinski radnici, ilustracija Foto: Pixabay.com

Trend rasta obujma građevinskih radova na godišnjoj razini nastavljen je i u svibnju, u kojem se bilježi rast u odnosu na isti mjesec prošle godine za 3,8 posto, čime je rast ubrzao u odnosu na travanj.

Državni zavod za statistiku (DZS) je objavio da je, prema kalendarski prilagođenim indeksima, obujam građevinskih radova u svibnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine veći za 3,8 posto, prenosi Hina, a sezonski i kalendarski prilagođeni indeksi pokazuju rast i na mjesečnoj razini, u svibnju u odnosu na travanj ove godine za 1,5 posto.

Statistika na godišnjoj razini tako pokazuje ubrzanje rasta obujma građevinskih radova, s obzirom da je u travnju ove u odnosu na travanj prošle godine rast iznosio 1,1 posto.

Na rast obujma građevinskih radova utjecao je rast radova na zgradama, za 8,1 posto u svibnju ove u odnosu na svibanj prošle godine, dok je kod ostalih građevina (npr. ceste, pruge, cjevovodi, mostovi, brane, sportski tereni itd.) zabilježeno smanjenje obujma građevinskih radova za 2,9 posto.

I na mjesečnoj razini, objavljuje Hina, u svibnju u odnosu na travanj ove godine, statistika pokazuje rast obujma građevinskih radova na zgradama, za tri posto, dok se kod ostalih građevina bilježi smanjenje za 0,4 posto.

Prema izvornim indeksima, obujam građevinskih radova u svibnju ove godine u odnosu na lanjski svibanj porastao je za 3,8 posto, pri čemu je na zgradama obujam građevinskih radova veći za 8,1 posto, a na ostalim građevinama manji za 2,2 posto.

Izvorni indeksi za prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje pokazuju rast građevinskih radova za 3,1 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari