Vlada RH: Proizvođačima svinja pogođenim afričkom svinjskom kugom – više od osam miljuna eura

Hina
Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, Foto: Hina/D.Senčar/srpanj 2023.

Premijer Andrej Plenković izjavio je, tijekom sjednice Vlade Hrvatske, da će Vlada RH, osigurati novčanu pomoć proizvođačima svinja koji su pogođeni posljedicama širenja afričke svinjske kuge (ASK), i to u vrijednosti većoj od osam milijuna eura, a uključivat će pomoć za eutanaziju životinja, naknade proizvođačima i lovoovlaštenicima.

“Hrvatska se suočava s afričkom svinjskom kugom, koja predstavlja ozbiljan ekonomski i sanitarni rizik za naš sektor svinjogojstva te se poduzimaju sve mjere da se ona ograniči i suzbije. To se posebno odnosi na istok zemlje, odnosno Slavoniju, gdje je koncentrirano gotovo 70 posto našeg svinjogojstva”, izajvio je Plenković u uvodu sjednice Vlade RH.

Kako je istaknuo, Ministarstvo poljoprivrede prati situaciju od pojave prvog slučaja te bolesti u Hrvatskoj početkom lipnja te aktivno i promptno provodi sve nužne mjere kako bi se spriječilo njezino daljnje širenje “Premda ova bolest nije opasna za ljude, riječ je o visoko zaraznoj bolesti za svinje, čiji se virus širi i preko čovjeka, pa je tim više teško spriječiti njezino širenje. Nažalost, smrtnost zaraženih svinja u roku od dva tjedna iznimno je visoka, zbog čega je od presudne važnosti da se poduzmu sve potrebne mjere za njezino suzbijanje kako bi se što više zaštitio sektor svinjogojstva”, izjavio je premijer Plenković, prenosi Hina.

Podsjetio je da je u prvim danima od izbijanja te bolesti osnovan nacionalni krizni stožer za suzbijanje ASK-a, koji ovisno od stanja na terenu, poduzima daljnje mjere i aktivnosti u borbi protiv širenja te bolesti. Kazao je i da će Vlada RH danas donijeti odluke i zaključke kojima će se osigurati novčana pomoć proizvođačima radi ublažavanja teških posljedica širenja ASK, u vrijednosti većoj od 8 milijuna eura.
“Pojedinačne isplate neće biti manje tržišne vrijednosti gubitaka. Svjesni smo da je malim proizvođačima gubitak njihovih svinja veliki financijski teret zbog čega im Vlada priprema pomoć u obliku posebnih novčanih naknada”, rekao je premijer Plenković.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari