Zadarska županija daje 100.000 eura za sufinanciranje izgradnje 29 solarnih elektrana

Foto: Pexels/Michael

U Velikoj vijećnici Doma Zadarske županije u srijedu je dodijeljeno 29 ugovora za sufinanciranje izgradnje solarne elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvu, za što je iz proračuna županije izdvojeno 100.000 eura.

Na javni poziv za sufinanciranje gradnje tih elektrana, piše Hina, stigla je 61 prijava, pri čemu je uvjete iz poziva zadovoljilo 29 prijavljenih.

Pozitivno ocijenjeni prijavitelji mogu ostvariti bespovratna sredstva Zadarske županije u iznosu do 40 posto prihvatljivih troškova ulaganja, a maksimalno do 4.000 eura po kućanstvu.

“Iz proračuna Zadarske županije za sufinanciranje gradnje sunčane elektrane odobrit ćemo 100.000 eura, odnosno maksimalno do 4.000 eura po kućanstvu”, rekao je prilikom dodjele ugovora zadarski župan Božidar Longin, naglasivši da je rat u Ukrajini izazvao globalnu energetsku krizu, a sunčeva je energija ekonomski i ekološki prihvatljiva iako se u Hrvatskoj nedovoljno koristi.

“Činjenica je da kao mediteranska zemlja imamo jaku insolaciju, a proizvodimo tek 0,5 posto energije iz Sunca, dok je europski prosjek deset puta veći. Porazni su to podaci”, ustvrdio je župan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari