Cijene nafte rastu zbog bojazni o prekidima opskrbe

Pixabay.com
Nafta, ilustracija Foto: Pixabay.com

Cijena nafta je u srijedu porasla jer se ulagače plaši mogućnost prekida opskrbe, zbog previranja na Bliskom istoku.

Cijena sirove nafte Brent viša je za 25 centi, ili 0,3 posto, i iznosi 87,90 dolara po barelu. Cijena američke West Texas Intermediate (WTI) sirove nafte porasla je 24 centa, također 0,3 posto, piše Reuters, i iznosi 86,21 dolara po barelu.

Brent i WTI porasli su već u ponedjeljak za više od 3,50 dolara jer su vojni sukobi potaknuli strahovanja da bi se sukob mogao proširiti izvan Gaze, ali su se snizili tijekom utorka.

Izrael proizvodi vrlo malo sirove nafte, ali tržišta su zabrinuta da bi sukob mogao eskalirati i poremetiti opskrbu s Bliskog istoka, pogoršavajući očekivani deficit do kraja godine.

Još uvijek postoji rizik da to eskalira, osobito ako postoji bilo kakva umiješanost Irana. Prema ovom scenariju, jača provedba američkih sankcija iranskoj nafti bi stegla tržište nafte do 2024. godine”, rekli su Warren Patterson i Ewa Manthey, analitičari iz ING banke, u napomeni klijentima, prenosi Reuters.

Američki dužnosnici smatraju da je Iran suučesnika u napadu Hamasa na Izrael, ali vjerodostojni dokazi o ulozi Islamske Republike tek treba da se pojave.

Najveći izvoznik nafte Saudijska Arabija priopćila je u utorak da radi s regionalnim i međunarodnim partnerima kako bi spriječila eskalaciju situacije u Gazi i susjednim područjima te ponovno potvrdila da podupire napore za stabilizaciju tržišta nafte.

U stvarnom geopolitičkom kontekstu, sirova bi nafta mogla dodatno porasti prema rasponu od 90 do 100 dolara po barelu, ali porast iznad razine od 100 dolara nije vjerojatan s mračnim globalnim gospodarskim izgledima”, rekla je Ipek Ozkardeskaya, viša analitičarka u Swissquote banci, prenosi Reuters.

Indeks američkog dolara spustio se na dvotjednu najnižu razinu od 105,78. Slabiji dolar čini sirovu naftu jeftinijom za vlasnike drugih valuta, što bi moglo potaknuti potražnju za naftom.

U pozitivnijem znaku za opskrbu, Venezuela i SAD napredovali su u pregovorima koji bi mogli omogućiti ublažavanje sankcija Caracasu dopuštanjem najmanje jednoj dodatnoj stranoj naftnoj tvrtki da preuzima venezuelansku sirovu naftu pod određenim uvjetima.

Jedan odgovor

  1. Taman nam se Plenković pohvalio kako je njegova vlada zaslužna za dramatični pad cijena goriva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari