MMF: Oporavak svjetskog gospodarstva spor, razlike sve veće

Pixabay.com
Globalne prognoze MMF, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Svjetsko gospodarstvo oporavlja se od posljedica pandemije, ruske invazije na Ukrajinu i krize troškova života, ali je rast spor i neujednačen, a razlike sve veće, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF) u jesenjim prognozama.

MMF je u najnovijem izvješću podigao prognozu rasta američkog gospodarstva, a snizio je prognoze za Kinu i eurozonu.

Procjenjuju da će američko gospodarstvo u ovoj godini porasti za 2,1 posto, za 0,3 postotna boda snažnije no što su bili izračunali u srpnju. U 2024. godini, prenosi Hina, aktivnost bi trebala porasti za 1,5 posto, što je više od dosadašnje prognoze za pola postotog boda. Poslovna ulaganja jačaju, a potrošnja raste, objašnjavaju iz MMF-a.

Kini prognoziraju rast aktivnosti za pet posto u ovoj i za 4,2 posto u idućoj godini, blago snizivši dosadašnje procjene u prvom redu zbog krize u sektoru nekretnina i slabe inozemne potražnje.

„Peking je već intervenirao u sektor nekretnina, ali mjere moraju biti odlučnije kako se taj problem ne bi proširio i zaoštrio“, rekao je glavni ekonomist MMF-a Pierre-Olivier Gourinchas.

MMF je snizio i procjene rasta gospodarstva eurozone, na 0,7 posto u 2023. godini, i na 1,2 posto u 2024. godini, istaknuvši razlike u skupini velikih gospodarstava.

Tako će Njemačka bilježiti pad aktivnosti u ovoj godini, za 0,5 posto, zbog podignutih kamatnih stopa i slabije potražnje iz trgovinskih partnera, dok je inozemna potražnja za francuskom robom ojačala, primjećuju u MMF-u.

Foto: Youtube screenshot

Svjetsko gospodarstvo šepa

MMF i dalje očekuje da će globalno gospodarstvo u 2023. godini porasti za tri posto, kao što je procijenio u srpnju. Za 0,1 postotni bod smanjio je prognozu za 2024. i sada očekuje rast po stopi od 2,9 posto.

Snažniji rast prigušuju dugotrajne posljedice pandemije, ruski rat u Ukrajini i pojačana fragmentacija, kažu u MMF-u, izdvajajući i podizanje kamatnih stopa, ekstremne vremenske prilike i ukidanje fiskalnih potpora.

Gospodarstvo pokazuje otpornost, unatoč visokim cijenama energije i hrane i zaoštravanju monetarne politike bez presedana, ali rast je “spor i neujednačen, rekao je glavni ekonomist MMF-a, Pierre-Olivier Gourinchas, u razgovoru za Reuters.

“Svjetsko gospodarstvo šepa, ne trči punom brzinom”, zaključio je Gourinchas.

Smanjeni su i srednjoročni izgledi i MMF sada predviđa rast od 3,1 posto u 2028. godini, znatno niže nego u petogodišnjoj prognozi, uoči globalne financijske krize 2008.-2009. godine, kada je predviđao rast od 4,9 posto.

“Imate nesigurnost, geoekonomsku fragmentaciju, slabi rast produktivnosti i slabu demografiju. Kad sve to spojite, imate usporavanje srednjoročnog rasta”, objasnio je ekonomist MMF-a.

Tvrdokorna inflacija

Inflacija popušta diljem svijeta zbog pada cijena energenata i hrane i očekuje se da će u ovoj godini kliznuti na 6,9 posto, s prošlogodišnjih 8,7 posto. U 2024. rast cijena trebao bi dodato usporiti, na 5,8 posto.

Temeljna inflacija, koja isključuje cijene hrane i energije, bit će pak u ovoj godini gotovo nepromijenjena i iznosit će 6,3 posto. U 2024. trebala bi se spustiti na 5,3 posto, izračunali su u MMF-u, ukazujući na kontinuirani manjak radnika i poskupljenje usluga.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari