Cijene nafte porasle prošlog tjedna, posljedica smanjenja proizvodnje OPEC-a

Pixabay.com
Nafta, ilustracija Foto: Pixabay.com

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle i tako povećale dobitke u trećem tromjesečju na više od 25 posto, što je posljedica smanjenja proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznika tog kartela.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 2,2 posto, na 95,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio jedan posto, na 90,97 dolara.

Tako je u cijelom trećem tromjesečju cijena barela na londonskom tržištu porasla za 27, a na američkom za 29 posto, prenosi Hina.

Posljedica je to nedavnih odluka Saudijske Arabije i Rusije o smanjenu proizvodnje. Ti vodeći svjetski izvoznici smanjivat će isporuke do kraja ove godine za ukupno 1,3 milijuna barela dnevno.

I preostale članice OPEC-a i saveznici tog kartela dogovorili su smanjenje proizvodnje. Tako te zemlje nastoje zadržati povećane cijene nafte, s obzirom na to da potražnja slabi zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Kako se očekuje da će zbog visoke inflacije kamate u SAD-u i eurozoni ostati povišene dulje razdoblje nego što se prije procjenjivalo, očekuje se daljnje usporavanje rasta tih gospodarstava, a time i potražnje za ‘crnim zlatom’.

S druge strane, trgovci se nadaju ubrzanju rasta kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog uvoznika nafte. To je i jedan od najvažnijih razloga prošlotjednog rasta cijena. Naime, očekuje se da će potražnja za gorivom u Kini ojačati tijekom sedmodnevnih praznika koji su počeli u petak.

“(Pojačana) putovanja u zemlji i inozemstvu tijekom praznika u Zlatnom tjednu potiču kinesku potražnju za naftom”, napisali su analitičari ANZ-a u bilješci klijentima.

Nakon snažnog rasta u trećem tromjesečju, ekonomisti u anketi Reutersa prognoziraju da će cijena barela na londonskom tržištu u četvrtom kvartalu u prosjeku iznositi 89,85 dolara.

Najviše će na cijene do kraja godine utjecati smanjenje opskrbe iz Saudijske Arabije i Rusije, ali rast cijena prema razini od 100 dolara po barelu mogli bi zakočiti nepovoljni gospodarski trendovi, smatra većina analitičara.

Nakon prošlotjednog rasta, na londonskom je tržištu cijena barela u plusu u odnosu na početak godine oko 11, a na američkom tržištu oko 13 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari