Cijene nafte pale ispod 94 dolara

Pixabay.com
Naftna platforma, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 94 dolara u očekivanju odluke američke središnje banke o kamatnim stopama.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva jučer bila niža za 69 centi nego na zatvaranju trgovine u utorak i iznosila je 93,65 dolara, prenosi Hina.

U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu, kliznuvši na 90,48 dolara. Aktivnije se trgovalo ugovorima s rokovima isporuke u studenom, također po nekih 70 centi nižoj cijeni, od 89,75 dolara.

Cijene je pred kraj trgovine u utorak zakočio val dobitonosnih prodaja, a u srijedu trgovci su se fokusirali na Fed.

“Uzlazno kretanje (cijena) nakratko je zaustavljeno jer svaki trgovac čeka ključnu odluku Feda koja bi mogla presuditi hoće li američko gospodarstvo usporiti postupno ili naglo”, rekao je jučer Edward Moya iz OANDA-e.

Tržište nije motivirao ni snažan pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za nekih 5,25 milijuna barela, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na izvješće Američkog instituta za naftu (API). Analitičari su očekivali znatno blaži pad, za 2,2 milijuna barela.

Analitičari Goldman Sachsa napisali su u srijedu u bilješci da su podigli procjenu cijene barela u Londonu u sljedećih 12 mjeseci s 93 dolara na 100 dolara jer sada očekuju nešto snažniji pad zaliha.

Ključni su razlog znatno smanjena ponuda Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i veća potražnja koje bi trebale više nego nadoknaditi osjetno veću opskrbu iz SAD-a, objašnjavaju.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela košarice nafte njegovih članica i u utorak bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 97,00 dolara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari