Dekanić: Kraj rata u Ukrajini bi bio dobar za cijene goriva, ali loš za energetsku tranziciju

Pixabay.com
Gorivo, ilustracija Foto: Pixabay.com

Od danas je gorivo skuplje – dizel i plavi dizel će koštati sedam centi više po litri, a benzin četiri centa više. Trenutačne cijene trajat će sljedeća dva tjedna.

“Vjerujem da bi gorivo bilo još skuplje da Vlada nije intervenirala jer uzrok sadašnjeg poskupljenja goriva je porast cijena sirove nafte na svjetskim tržištima. Sirova nafta u Europi je negdje preko 90 dolara barel i to je osnovni uzrok poskupljenja, a osnovni uzrok tog poskupljenja je smanjenje proizvodnje OPEC-a koji je najavio da će proizvodnja biti manja za otprilike 10 posto do kraja godine. To znači smanjenje ponude sirove nafte na svjetskom tržištu, što je dovelo do povećanja cijena nafte”, rekao je za Financije.hr energetski stručnjak Igor Dekanić.

Smatra da su i druge europske države, ovisno o njihovim mogućnostima, intervenirale kako bi se borile s poskupljenjima sirove nafte do kojih je doveo rat u Ukrajini.

“Ako Vlada ima dovoljno prostora u proračunu da intervenira onda je to stvarno dobro, a vjerojatno ima zbog rezultata turističke sezone i povećanog prihoda u proračunu. Hrvatska ne može utjecati na globalne tokove na tržištima energije pa im se samo možemo prilagođavati”, kazao je Dekanić.

Po Vladinim procjenama, benzinsko gorivo bi koštalo 1,74 eura po litri ili 13,11 kuna, dizelsko gorivo bi bilo 1,78 eura ili 13,41 kunu, a plavi dizel bi koštao 1,17 eura odnosno 8,82 kune po litri bez mjera koje trenutačno kontroliraju te cijene.

“Da bi se smanjila cijena sirove nafte trebalo bi doći do ozbiljnih pregovora u Ukrajini. Vjerojatno bi ozbiljni pregovori između Rusije i Ukrajine odmah utjecali na sniženje cijena energenata, odnosno na puni ulazak Rusije s naftom, plinom i ugljenom na globalna energetska tržišta”, kaže Dekanić.

“Jedino mir u Ukrajini je neko trajno rješenje. Ali moramo biti svjesni da bi mir u Ukrajini usporio energetsku tranziciju jer bi zbog jeftinijih cijena fosilnih goriva obnovljivi izvori energije bili još skuplji, a njima bi cijeli svijet trebao težiti”, dodao je.

Iako su se cijene nafte jučer stabilizirale, to je samo privremeno stanje, ali pitanje je koliko će još rasti do kraja godine.

“OPEC je najavio negdje da bi možda do konca godine cijena sirove nafte mogla otići na 100 dolara, a to je otprilike pet, šest, sedam ili osam posto više nego što je sadašnja cijena. Na tim razinama bi se moglo očekivati realno poskupljenje naftnih derivata ako ne bude većih poremećaja, a prvi veći poremećaj može biti proširenje rata u Ukrajini”, rekao je Dekanić.

2 Odgovora

  1. Uvijek su drugi krivi za poskupljenja.. te rat, te korona, te vlaga u zraku.. zavadi pa vladaj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari