Cijene nafte i dalje rastu, prognoze IEA promijenjene

pixabay.com
Naftna platforma, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte porasle su danas za oko jedan procenat, zbog očekivanja da su kamatne stope u SAD-u dosegle vrhunac, ali manja prognoza rasta potražnje za sljedeću godinu od Međunarodne agencije za energiju (IEA) i veće zalihe u SAD-u ograničili su daljnji rast.

Fjučersi nafte Brent porasli su za 1,01 američki dolar ili 1,20 posto te iznose 86,83 dolara po barelu, dok je američka West Texas Intermediate (WTI) nafta ojačala za 73 centa, ili 0,90% posto, te iznosi 84,22 dolara po barelu, objavio je Reuters.

Niži prinosi američkih obveznica potiču sklonost riziku, što zauzvrat podržava dionice i naftu, rekao je analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

Saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman rekao je ranije za rusku TV da je potrebno biti “proaktivan” u uspostavljanju stabilnosti na tržištu nafte, koje je nedavno bilo pogođeno zabrinutošću da bi rat Izraela i Hamasa mogao poremetiti opskrbu s Bliskog istoka.

Zamjenik ruskog premijera Alexander Novak također je umirio tržišta, rekavši da je trenutna cijena nafte uračunata u sukob na Bliskom istoku i pokazuje da rizik od toga nije velik.

“I saudijski ministar energetike, princ Abdulaziz, i zamjenik ruskog premijera Novak, ponavljajući svoju stalnu suradnju na uravnoteženju tržišta nafte, pomažu”, dodao je Staunovo.

U međuvremenu, IEA je snizila svoju prognozu rasta potražnje za naftom za 2024. godine, sugerirajući da će oštriji globalni gospodarski uvjeti i napredak u energetskoj učinkovitosti utjecati na potrošnju. Agencija sada vidi rast potražnje u 2024. godini na 880.000 barela dnevno, u usporedbi s prethodnom prognozom od 1 milijun barela po danu.

Ipak, svoju prognozu za 2023. godinu su povećali – na 2,3 milijuna barela dnevno s prognoziranih 2,2 milijuna.

Podaci iz SAD-a, piše Reuters, koji su pokazali veliko povećanje zaliha sirove nafte i benzina ublažili su rast cijena. Zalihe sirove nafte u SAD-u narasle su za oko 12,9 milijuna barela, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu.

Zalihe benzina također su porasle za 3,6 milijuna barela, pokazali su podaci, što je snažan kontrast u odnosu na pad od 800.000 barela koji su očekivali analitičari i koji je nastavio poticati zabrinutost zbog usporavanja potražnje goriva u SAD-u. Tržišta će čekati daljnje podatke o zalihama U.S. Energy Information Administration (EIA) koje bi trebale biti objavljene kasnije tijekom dana.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari