Cijene dionica na Wall Streetu pale s rekordnih razina

Burze, Foto: Alesia Kozik/Pexels

U opreznom trgovanju na Wall Streetu uoči ključnog podatka o zaposlenosti u SAD-u, S&P 500 i Nasdaq indeks blago su pali s rekordnih razina dosegnutih dan ranije, dok je Dow Jones porastao.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 78,84 boda ili 0,2 posto, na 38.886 bodova, dok je S&P 500 indeks pao 0,02 posto, na 5.352 boda, a Nasdaq za 0,09 posto, na 17.173 boda.

Posljednja dva dosegnula su tijekom trgovanja nove rekordne razine, no potom su promijenila smjer ponajprije zbog pada cijena u tehnološkom sektoru.

Cijena dionice Nvidije pala je 1,1 posto, čime je ta kompanija za proizvodnju čipova ponovno po tržišnoj kapitalizaciji na trećem mjestu u svijetu, nakon što je nakratko izbila na drugo mjesto, ispred Applea.

Investitori su, piše Hina, oprezni uoči objave ključnog podatka o broju zaposlenih u američkom gospodarstvu u svibnju.

Podaci o industrijskoj aktivnosti, ADP izvješće o zaposlenosti, kao i jučerašnje informacije o tjednoj nezaposlenosti ukazali su da tržište rada slabi, što bi moglo nagnati Fed da u rujnu počne snižavati kamatne stope.

Na azijskim burzama najvažniji indeksi u petak su imali različite predznake, dok investitori razmatraju najnovije pokazatelje iz kineskog i japanskog gospodarstva, kao i najnoviji potez Europske središnje banke koja je po prvi put od 2019. snizila kamatne stope.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih oko šest sati bio je u plusu 0,3 posto i na putu je tjednog dobitka od tri posto.

Istodobno, japanski Nikkei bio je u blagom minusu od 0,14 posto, kao i kineske burze, pri čemu šangajska za 0,23 posto, a hongkonška za 0,42 posto, dok je južnokorejska bila u plusu 0,94 posto, a australska 0,25 posto.

Najnoviji podatak o kineskom izvozu u svibnju premašio je očekivanja, ojačavši 7,6 posto na godišnjoj razini, znatno više nego u travnju ostvarenih 1,5 posto rasta. Istodobno, uvoz je ojačao 1,8 posto, puno manje od očekivanih 4,2 posto.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari