Blagi rast cijena dionica na Wall Streetu nakon problema u trgovanju

Wall Street, Foto: Vlada Karpovich/Pexels

S&P 500 i Nasdaq indeks u ponedjeljak su na Wall Streetu blago porasli unatoč slabim podacima o industrijskoj aktivnosti u SAD-u i kvaru na njujorškoj burzi koji je nakratko uzrokovao zastoj u trgovanju desecima dionica.

Spomenuti problem na njujorškoj je burzi izazvao goleme oscilacije cijena dionica Berkshire Hathawaya i Barrick Golda.

Trgovanje dionicama najmanje 60 kompanija, piše Hina, bilo je neko vrijeme zaustavljeno zbog volatilnosti, prije nego što je burza riješila tehnički problem i aktivnost se nastavila.

Njujorški Dow Jones indeks na kraju trgovanja pao je 115,29 bodova ili 0,38 posto, na 38.571 bod. Istodobno, S&P 500 indeks porastao je 0,11 posto, na 5.283 boda, a Nasdaq indeks za 0,56 posto, na 16.828 bodova.

Tehnološke dionice bile su najveće dobitnice, dok su energetske zabilježile u prosjeku najveći gubitak.

Tržište kapitala pritisnuli su i najnoviji podaci o usporavanju tvorničke aktivnosti u SAD-u već drugi mjesec zaredom, što je potaknulo zabrinutosti o mogućem gospodarskom usporavanju.

Tržišni sudionici procjenjuju kako su šanse da Fed počne smanjivati kamatne stope u rujnu 59 posto, odnosno pet posto više nego prije podatka o slabljenju industrijske aktivnosti.

Cijena dionice Nvidie porasla je za 4,9 posto, nakon što je njezin izvršni direktor Jensen Huang otkrio da će tvrtka sljedeću generaciju platforme AI čipova predstaviti 2026. godine.

Na azijskim burzama većina najvažnijih indeksa u utorak je bila “u crvenom”. MSCi indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih bio je oko 6:30 sati u minusu 0,1 posto.

Japanski Nikkei istodobno je bio u minusu 0,2 posto, južnokorejski Kospi 0,4 posto, a blago je pao i indeks šangajske burze.

Globalna tržišta kapitala pritisnuli su najnoviji podaci o usporavanju tvorničke aktivnosti u SAD-u već drugi mjesec zaredom, potaknuvši zabrinutosti o mogućem gospodarskom usporavanju.

Ipak, jutros su analitičari UBS-a podigli procjenu za MSCI indeks svjetskih dionica, očekujući da će do kraja godine dosegnuti 830 bodova, s ranije prognoziranih 800 bodova, navevši kao razlog tog svog poteza poboljšanje apetita za rizikom, optimizam oko umjetne inteligencije i potencijalno slabljenje rasta američkih plaća.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari