Novi rekordi na Wall Streetu, Nvidia po vrijednosti prestigla Apple

Pixabay.com
Burza, ilustracija Foto: Pixabay.com

Na Wall Streetu su u srijedu S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli rekordne razine, prvenstveno zbog rasta tehnoloških dionica.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je u srijedu 96,04 boda ili 0,25 posto, na 38.807 bodova. Istodobno, S&P 500 indeks ojačao je za 1,18 posto, na 5.354 boda, a Nasdaq za 1,96 posto, na 17.187 bodova, čime su oba dosegnula nove rekordne razine, premašivši one prijašnje, postignute u svibnju.

Među 11 dioničkih sektora, rast je predvodio tehnološki, a znatno su porasli i komunikacijski i industrijski, dok je najveći gubitnik bio sektor potrošačke robe.

Najnoviji podatak s američkog tržišta rada, onaj privatne agencije za zapošljavanje ADP pokazao je da je u svibnju otvoreno 152.000 novih radnih mjesta, znatno niže nego u travnju, kad ih je bilo otvoreno 188.000.

Uz ranije ovoga tjedna objavljene podatke o usporavanju američke industrijske aktivnosti i nižem od očekivanja podatku o otvaranju radnih mjesta JOLTS, očekuje se da će Fed u rujnu ipak započeti ciklus popuštanja monetarne politike.

Sada se, piše Hina, prognozira da su šanse za to 69 posto, a još krajem prošloga tjedna taj postotak je iznosio 50 posto.

Od burzovnih vijesti, tržišna vrijednost Nvidije dosegnula je po prvi put tri bilijuna dolara, čime je taj proizvođač čipova po vrijednosti premašio Apple i postao druga najvrjednija kompanija u svijetu.

Na azijskim burzama u četvrtak su vodeći regionalni indeksi porasli na krilima očekivanja početka ciklusa popuštanja monetarnih politika najvećih središnjih banaka – Feda u rujnu, a Europske središnje banke (ESB) na zasjedanju kasnije tijekom dana.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih bio je oko šest sati u plusu 1,14 posto, predvođen tehnološkim dionicama. Taj je indeks tako na putu dobitka od početka tjedna od 2,7 posto.

Istodobno, japanski Nikkei u plusu je jedan posto, a rasle su i kineske burze – šangajski burzovni indeks za 0,4 posto, a hongkonški 0,81 posto.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari