Cijena nafte povećana jedan posto nakon što je FED zadržao kamatne stope nepromijenjenima

Pixabay.com
Naftno polje, Foto: Pixabay.com

Cijena nafte od danas je veća za jedan posto, zaustavivši svoj trodnevni pad, jer se sklonost riziku vratila na financijska tržišta nakon što je američka središnja banka zadržala referentne kamatne stope na istoj razini.

Fjučersi nafte Brent porasli su 82 centa, te iznose 85,45 dolara po barelu dok su terminske cijene američke West Texas Intermediate (WTI) nafte porasle za 83 centa, te iznose 81,27 dolara po barelu. Obje su se referentne vrijednosti spustile na svoje višetjedne najniže razine u prethodnoj sesiji.

Oporavak nafte dolazi zajedno s dobicima financijske imovine nakon što je FED zadržao svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom na 5,25 posto do 5,50 posto na svom posljednjem sastanku. Kreatori politike borili su se da utvrde jesu li financijski uvjeti možda već dovoljno čvrsti da kontroliraju inflaciju ili je gospodarstvu koje i dalje nadmašuje očekivanja potrebno još više ograničenja.

Ulagači na tržištu nafte također prate razvoj događaja na Bliskom istoku koji ih drži „na rubu“ jer bi širi sukob mogao poremetiti opskrbu naftom u regiji, piše Reuters.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei pozvao je muslimanske države da prekinu izvoz nafte i hrane u Izrael, zahtijevajući prestanak bombardiranja Pojasa Gaze, izvijestili su državni mediji.

Iran, član Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), proizveo je oko 2,5 milijuna barela dnevno 2022. godine, prema američkim energetskim podacima.

Tržišni sudionici čekaju i sastanak Bank of England. U Europi je listopadska inflacija u eurozoni bila na najnižoj razini u dvije godine, pokazala su brza očitanja Eurostata, potaknuvši mišljenje da Europska središnja banka vjerojatno neće uskoro povećati kamatne stope.

Analitičari J.P.Morgana procjenjuju da je globalna potražnja za naftom u listopadu u prosjeku iznosila 102,1 milijuna barela po danu, oko 100.000 barela po danu ispod njihove prethodne projekcije za taj mjesec.

Podaci američke Uprave za energetske informacije (EIA) pokazali su da su se zalihe sirove nafte u zemlji povećale jer su rafinerije koje su bile podvrgnute sezonskom održavanju ponovno pokrenule jedinice sporije od očekivanog. No, unatoč nižim rafinerijama, zalihe benzina u SAD-u porasle su za 0,1 milijun barela u tjednu na 223,5 milijuna barela, objavila je EIA.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari