Smanjena dobit Shella u trećem kvartalu

Pixabay.com
Naftna platforma Shell, Foto: Pixabay.com

Tvrtka Shell je izvijestila o smanjenju dobiti na godišnjem nivou od 34 posto u trećem tromjesečju na 6,2 milijarde dolara, zbog smanjenja cijena energije. Ipak značajno trgovanje ukapljenim prirodnim plinom (LNG), pomoglo je nadoknaditi veliko smanjenje proizvodnje.

Ovi podaci uglavnom su u skladu s prognozom analitičara tvrtke od 6,25 milijardi dolara. Godinu dana ranije, u istom tromjesečju, iznosila je 9,45 milijardi dolara godinu ranije, a pet milijardi dolara u drugom kvartalu 2023.

Shell je rekao i da je većina njegovih aktivnosti vezanih uz obnovljive izvore energije i energetska rješenja u trećem tromjesečju ostvarila gubitak.

Tvrtka je također najavila otkup dionica u iznosu od 3,5 milijardi dolara u sljedeća tri mjeseca, u odnosu na 2,7 milijardi dolara u prethodna tri mjeseca, i zadržala svoju dividendu nepromijenjenom na 0,331 dolara po dionici.

Shellovi rezultati, piše Reuters, zaključuju zarade u trećem tromjesečju za vodeće zapadne energetske kompanije koje su zabilježile nagli pad dobiti u odnosu na prošlu godinu, jer su cijene nafte i plina ohlađene nakon oporavka u jeku ruske invazije na Ukrajinu.

Za razliku od konkurentskog BP-a, čiji su rezultati trgovanja plinom utjecali na kvartalnu dobit, Shell je rekao da je njegova zarada podržana “povoljnim” rezultatima trgovanja LNG-om, koji su bili viši nego u drugom tromjesečju.

Međutim, njegova je zarada ponovno pogođena nižom proizvodnjom u glavnom LNG odjelu, koji je posljednjih godina mučen operativnim problemima, posebice u njegovom postrojenju Prelude, na obali Australije.

Proizvodnja u odjelu Integrated Gas smanjena je za devet posto u odnosu na prethodni kvartal zbog održavanja u Preludeu, kao i na lokacijama u Trinidadu i Tobagu i Kataru. Količine ukapljivanja LNG-a pale su za četiri posto, uglavnom zbog većeg održavanja u Preludeu. Međutim, proizvodnja u odjelu Upstream porasla je za tri posto u odnosu na prethodni kvartal na 1,75 milijuna barela ekvivalenta nafte dnevno.

“Shell je ostvario još jedno tromjesečje dobrih operativnih i financijskih rezultata. Nastavljamo pojednostavljivati ​​naš portfelj dok isporučujemo veću vrijednost uz manje emisije,“ rekao je izvršni direktor Wael Sawan u izjavi, objavljuje Reuters.

Sawan, koji je preuzeo kormilo u siječnju, obećao je preinačiti Shellovu strategiju kako bi se usredotočio na projekte s većom maržom, stabilnu proizvodnju nafte i povećanje proizvodnje prirodnog plina.

Kao dio strategije, Shell je najavio planove za smanjenje najmanje 15 posto radne snage u svom odjelu za niskougljična rješenja i smanjivanje poslovanja s vodikom.

Grupa je suzila i gornji raspon svog cilja kapitalne potrošnje za 2023. na 23 do 25 milijardi dolara s ranijih 23 do 26 milijardi dolara.

“Rezultati uglavnom izgledaju usklađeni, ali veći otkup i niži raspon kapitalnih izdataka vjerojatno će se uzeti kao mala pozitiva”, rekao je analitičar Redburna Stuart Joyner. Dionice Shella porasle su za jedan posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari