Cijena nafte niža zbog opreza ulagača i previranja na Bliskom istoku

pixabay.com
Naftna pumpa, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte smanjuju se i danas, nakon što su porasle više od četiri posto u prethodnoj sesiji, a trgovci su bili oprezni dok su promatrali potencijalne poremećaje u opskrbi usred vojnih sukoba između Izraela i palestinske islamističke skupine Hamas, objavio je Reuters.

Brent nafta manja je za 56 centi, ili 0,6 posto, i iznosi 87,59 dolara po barelu dok je cijena američke West Texas Intermediate (WTI) nafte manja za 56 centi, ili 0,6 posto, te iznosi 85,82 dolara po barelu.

Obje su referentne vrijednosti porasle za više od 3,50 dolara početkom ovog tjedna jer su sukobi potaknuli strah da bi se sukob mogao proširiti izvan Gaze u regiju bogatu naftom.

Podsjećamo, Hamas je u subotu pokrenuo najveći vojni napad na Izrael u desetljećima, dok su se borbe nastavile u noć u ponedjeljak dok je Izrael uzvratio valom zračnih napada na Gazu.

“Još uvijek postoji dosta neizvjesnosti na tržištima nakon napada u Izraelu tijekom vikenda”, rekli su analitičari ING-a za Reuters, dodajući da tržišta nafte sada cijene premiju rizika.

Ako se izvješća o umiješanosti Irana pokažu točnima, to bi dodatno potaknulo cijene, jer bismo očekivali da će SAD strože provoditi naftne sankcije protiv Irana. To bi dodatno zategnulo već tijesno tržište”, dodali su analitičari ING-a.

Dok Izrael proizvodi vrlo malo sirove nafte, tržišta su zabrinuta da bi, ako sukob eskalira, to moglo naštetiti opskrbi na Bliskom istoku i pogoršati očekivani deficit do kraja godine.

Izraelska luka Ashkelon i njezin naftni terminal zatvoreni su nakon početka sukoba sa Hamasom.

Iako Sjedinjene Države nemaju obavještajne podatke niti dokaze koji upućuju na izravno sudjelovanje Irana u napadima, postoji sumnja da je Iran suučesnik rekao je u glasnogovornik Bijele kuće.

“Ako SAD pronađe dokaze koji izravno impliciraju Iran, tada trenutačno smanjenje iranskog izvoza nafte postaje stvarnost”, rekao je Vivek Dhar, energetski analitičar u CBA.

“I dalje vjerujemo da će se nafta Brent u konačnici stabilizirati između 90-100 dolara po barelu u četvrtom tromjesečju 2023. godine”, rekao je Dhar, dodajući da palestinsko-izraelski sukob povećava rizik od praćenja budućih cijena Brent-a na 100 dolara po barelu i više.

Venezuela i SAD, piše Reuters, s druge strane, napredovali su u pregovorima koji bi mogli omogućiti ublažavanje sankcija Caracasu dopuštanjem najmanje jednoj dodatnoj stranoj naftnoj tvrtki da preuzima venezuelansku sirovu naftu pod određenim uvjetima, što bi moglo biti određeno olakšanje na tržištu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari