Banka Japana smanjila procjenu rasta gospodarstava većine regija u državi

Wikimedia Commons/Asturio Cantabrio
Banka Japana u Nagasakiju, Foto: Wikimedia Commons/Asturio Cantabrio

Banka Japana (BOJ) smanjila je svoju procjenu gospodarskog rasta za većinu regija, ali je izrazila uvjerenje da će se nastaviti rast plaća, što ostavlja prostor za još jedno povećanje niskih kamatnih stopa u zemlji.

U tromjesečnom izvješću o regionalnim gospodarstvima, središnja banka navodi da postoji nada da će manje tvrtke povećati plaće za isti iznos kao prošle godine ili više.

“Uz snažna povećanja plaća koja se održavaju dvije godine zaredom, tvrtke mijenjaju svoje ponašanje kako bi se nosile s rastućim troškovima rada, poput povećanja ulaganja”, rekao je BOJ.

Regionalno izvješće BOJ-a bit će jedan od čimbenika koje će odbor banke pomno razmotriti u izradi novih kvartalnih prognoza rasta gospodarstva i inflacije na sljedećoj sjednici 25. i 26. travnja ove godine, prenosi Reuters. U regionalnom izvješću, BOJ je smanjio svoju procjenu za sedam od devet japanskih regija.

Takva procjena je uglavnom posljedica smanjene potrošnje zbog neuobičajeno toplog vremena tijekom zime i pada proizvodnje u automobilskoj industriji, navodi se u izvješću.

Tvornička proizvodnja u Japanu neočekivano je pala u veljači zbog problema u Toyoti Motor i njegovoj jedinici Daihatsu, što bi moglo opteretiti širu ekonomiju zbog njihove ogromne prisutnosti u proizvodnom sektoru zemlje.

Daihatsu je u veljači imao pad prodaje za 66 posto nakon što su prije godinu dana otkrili da su lažirali testove sigurnosti u slučaju prometne nesreće.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari