Austrijski RBI i dalje na tržištu Rusije; dobit – smanjena

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d4/Raiffeisen_Bank_%28232718093%29.jpeg/2048px-Raiffeisen_Bank_%28232718093%29.jpeg
Raiffeisen Bank International, Beč, Foto: Wikipedia commons/Francisco Anzola

Jedna od banaka u Europi koja je najviše izložena Rusiji – Raiffeisen Bank International (RBI) proučava opcije za svoje poslovanje tamo od invazije na Ukrajinu prošle godine, upozoravajući da bi njezin izlazak mogao potrajati neko vrijeme.

Izvršni direktor austrijske Raiffeisen Bank International Johann Strobl rekao je da je vrijeme prodaje ili izdvajanja njezinih opsežnih operacija u Rusiji uglavnom izvan njegove kontrole.

Banka je u tromjesečnom financijskom izvješću rekla da će “nastaviti s napredovanjem potencijalnih transakcija”, ali je upozorila da su tržišni uvjeti “vrlo složeni”.

“Lokalni i međunarodni zakoni i propisi koji reguliraju prodaju poslovanja u Rusiji podložni su stalnim promjenama”, rečeno je za Reuters.

Veliki broj stranih tvrtki napustilo je Rusiju od njezine sveobuhvatne invazije na Ukrajinu u veljači 2022. jer su zapadne sankcije otežavale ostanak, ali Kremlj je također uveo mjere za kontrolu prodaje imovine.

Europska središnja banka nastavila je s pritiskom na banke da olabave veze s Rusijom, ali je rekla da zna da nije lako dobiti odobrenje lokalnih vlasti.

Rusija je ostvarila 45 posto dobiti RBI-a u prvih devet mjeseci ove godine, iako je izvijestila o padu od 30 posto u obujmu svojih zajmova u Rusiji u trećem kvartalu u odnosu na godinu ranije. Zarada koju RBI ostvaruje u Rusiji ostaje u lokalnoj podružnici zbog zapadnih sankcija.

Strobl, koji je početkom kolovoza rekao da banka cilja na izdvajanje ruskog poslovanja do kraja 2023. godine, kasnije tog mjeseca nije mogao potvrditi ovaj vremenski okvir.

U današnjem obraćanju Strobl kaže da RBI ovisi o brojnim regulatornim odobrenjima ruskih i europskih vlasti i stoga možemo utjecati na tempo samo u vrlo ograničenoj mjeri.

RBI je izvijestio i o padu dobiti u trećem tromjesečju od 19 posto, što je ipak bolje od očekivanja analitičara, a dionice su nakon objave izvješća porasle za pet posto.

Do pada dobiti djelomično je došlo zbog nižih neto prihoda od naknada i provizija te nižih prihoda od deviznih transakcija u Rusiji.

Neto dobit u kvartalu iznosila je 879 milijuna eura, što je smanjenje u odnosu na 1,08 milijardi dobiti u 2022. godini. Analitičari su pak očekivali dobit od 630 milijuna eura, pokazala je konsenzusna prognoza koju je objavio RBI.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari