Problemi građevinara u Njemačkoj: Zaustavljena izgradnja nebodera u Hamburgu

Pixabay.com
Hamburg, Njemačka, Foto: Pixabay.com

Izgradnja jedne od najviših zgrada u Njemačkoj iznenada je zaustavljena, u pola gradnje, nakon što je investitor prestao plaćati svom graditelju, što je još jedan zlokoban znak za problematični sektor nekretnina u zemlji.

Signa, austrijski nekretninski div i vlasnik njujorške zgrade Chrysler, ove je godine postojano napredovao na planiranom neboderu Elbtower od 64 kata u Hamburgu. No, Signa, koju je osnovao René Benko, kasni s plaćanjem svom graditelju, rekao je Lupp, izvršni direktor građevinske tvrtke za Reuters.

“Naše građevinske aktivnosti u Elbtoweru privremeno su obustavljene zbog nepodmirenih plaćanja od strane investitora”, rekao je Matthias Kaufmann, koji nadzire Luppove financije.

Grad Hamburg i manjinski investitor, podružnica za nekretnine njemačke Commerzbank, potvrdili su prekid radova.

Zaustavljanje radova postavlja pitanja o budućnosti tornja, s procijenjenom vrijednošću od 1,3 milijarde eura, nakon završetka gradnje. To je također izazvalo upozorenja gradskih dužnosnika i još je jedan pokazatelj problema koji pogađaju sektor nekretnina u najvećem europskom gospodarstvu.

Sektor nekretnina godinama je bio temelj za život Njemačke, čineći otprilike petinu proizvodnje i osiguravalo jedno od 10 radnih mjesta. Potaknute niskim kamatama, milijarde su se usmjeravale u imovinu koja se smatrala stabilnom i sigurnom. Sada je nagli porast stopa i troškova izgradnje zaustavio taj rast, gurajući građevinare u nesolventnost jer bankovno financiranje se smanjuje, poslovi se zamrzavaju, a cijene padaju.

Commerz Real, podružnica Commerzbank, rekla je da su u tijeku razgovori sa Signom i Luppom kako bi se “pronašlo zajedničko rješenje” i da očekuje nastavak izgradnje, piše Reuters.

Elbtower se nalazi u četvrti HafenCity, u kojoj se nalazi i nova koncertna dvorana, Elbphilharmonie. Stanari bi trebali imati i ​​hotel i restoran Nobu, savjetnika za rizike Aon i lokalnu banku.

Timo Herzberg, izvršni direktor tvrtke Signa Real Estate, na društvenim mrežama je prije samo nekoliko tjedana na mjestu dok se ljuska zgrade približavala visini od 100 metara.

“Prepoznatljivi betonski stupovi sada daju sve jasniju ideju o obliku koji će buduća znamenitost Hamburga imati nakon što bude dovršena”, objavio je na LinkedInu. Sada za Reuters nisu imali komentar.

Karen Pein, hamburška senatorica za razvoj grada i stanovanje, upozorila je da se Signa mora pridržavati dogovorenih ciljeva ili će se suočiti s posljedicama.

Ugovor “dopušta gradu Hamburgu da demontira građevinske radove izvedene do danas, da ih proda trećoj strani radi dovršetka ili da sam dovrši izgradnju”, pojasnila je Pein je u izjavi.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari