Nizozemske kompanije planiraju ulagati u proizvodnju čipova u Vijetnamu

pixabay.com
Proizvodnja čipova, ilustracija Foto: Pixabay.com

Nizozemski proizvođači čipova i njihovi dobavljači planiraju ulagati u proizvodnju u Vijetnamu, rekli su Reutersu u četvrtak dužnosnici u sastavu poslovne misije u Hanoju koju je vodio premijer na odlasku Mark Rutte.

Početna najavljena ulaganja nisu velika, ali signaliziraju nastojanja kompanija da se u izvozu manje oslanjaju na Kinu s obzirom na kontinuirano zaoštravanje trgovinskih napetosti između Pekinga i Zapada.

SAD je ograničio izvoz najnovije generacije čipova u Kinu, ali i tehnologije za njihovu proizvodnju. Nizozemski ASML tako u Kinu izvozi samo strojeve za proizvodnju starije generacije čipova, a izvoz je ograničio i Japan.

Nizozemski premijer stigao je u Vijetnam u pratnji predstavnika gotovo 30 tvrtki, uključujući i 12 proizvođača čipova i dobavljača poluvodiča, prema popisu izaslanstva.

Tijekom posjeta nizozemski proizvođač opreme za čipove BE Semiconductor Industries (Besi) objavio je da je dobio dozvolu za početno ulaganje od pet milijuna dolara za najam tvornice na jugu Vijetnama, prenosi Hina.

Očekuje se da će kompanija u konačnici uložiti znatno veći iznos, s obzirom na planiranu gradnju vlastite tvornice u Vijetnamu u sljedeće četiri godine, rekao je za Reuters potpredsjednik tvrtke za globalne operacije Henk Jan Poerink.

Glavni je razlog ulaganja približavanje klijentima, objašnjava Poerink.

Nizozemski premijer siguran je da će njihov primjer slijediti i druge nizozemske tvrtke i dobavljači čipova, ističući da ga prati brojna poslovna delegacija.

“To je posve jasno”, zaključio je u izjavi za Reuters nakon sastanka s vijetnamskim premijerom Pham Minh Chinhom.

Besi će slijediti i druge nizozemske tvrtke i izgraditi “ekosustav” za poluvodiče u Vijetnamu, izjavio je Poerink, dodajući da ulaganja planiraju još najmanje dvije tvrtke u delegaciji. Nije ih htio imenovati, rekavši tek da je u Vijetnam odlučio uložiti i VDL Enabling Technologies Group koji nije poslao predstavnika u Vijetnam

Američki Intel sklapa u Vijetnamu čipove, a južnokorejski divovi Samsung i LG izgradili su velike proizvodne centre.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari