Ruskom Sberbanku kamatni prihod snažno porastao u trećem kvartalu

Pixabay.com
Sberbank, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Ruska banka Sberbank izvijestila je u četvrtak da joj je kamatni prihod snažno porastao u trećem kvartalu, oslonjen na podignute kamatne stope i pojačano kreditiranje građana i kompanija.

Sberbanku je prošle godine dobit pala za gotovo 80 posto zbog zapadnih sankcija koje su ruskim bankama blokirale pristup globalnim sustavima plaćanja i ‘zaledile’ ogroman dio njihovog inozemnog poslovanja, podsjeća Reuters.

Zapadne zemlje uvele su Rusiji sankcije zbog invazije na Ukrajinu, prenosi Hina.

Sberbank je u četvrtak izvijestio da mu je neto kamatni prihod u trećem kvartalu bio veći za 11,9 posto nego u prethodna tri mjeseca, dosegnuvši 667,9 milijardi rubalja (oko 7,2 milijardi dolara) zahvaljujući, kako navode, većim profitnim maržama i povećanom obujmu obrtnih sredstava.

Neto prihod od naknada i provizija porastao je na tromjesečnoj razini za 4,8 posto, na 195,5 milijardi rubalja. Usporedba rezultata s prošlom godinom nije moguća budući da ih Sberbank nije objavio, u skladu s nalogom središnje banke zajmodavcima da ograniče objavu podataka.

Neto kamatna marža Sberbanka porasla je u trećem tromjesečju na šest posto, s 5,8 posto u razdoblju od travnja do lipnja, zahvaljujući višim kamatnim stopama, navode u poslovnom izvješću.

Operativni prihod prije rezervacija iznosio je u trećem kvartalu 796,9 milijardi rubalja i bio je manji za 3,9 posto nego u prethodna tri mjeseca.

Sberbankov kreditni portfelj građanstvu krajem rujna dosegao je 15,2 milijarde rubalja, što predstavlja povećanje od 9,4 u odnosu na kraj lipnja. U segmentu kompanija uvećan je u gotovo istom postotku, dosegnuvši 22,7 milijardi rubalja.

Izvješće je pokazalo i da se omjer pokrivenosti loših kredita rezervacijama u trećem kvartalu smanjio za dva postotna boda u odnosu na prethodna tri mjeseca, na 136,4 posto, pokazuje izvješće.

Neto trošak rezervacija za nenaplative kredite iznosio je u trećem tromjesečju 48 milijardi rubalja i bio je upola manji nego u prethodna tri mjeseca.

Ruska središnja banka podigla je od srpnja kamatne stope za ukupno 7,50 postotnih bodova, a posljednji put ih je povećala na sjednici krajem listopada, na 15 posto, podsjeća Reuters.

Financijski direktor Taras Skvortsov rekao je da Sberbank ne očekuje podjednako snažnu dinamiku poslovanja u četvrtom tromjesečju i da bi dinamika kreditiranja u idućoj godini trebala usporiti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari