Središnja banka Rusije poslala snažnu poruku za podizanje ključne kamatne stope

Izvor: Unsplash.com

Ruska središnja banka dala je dosad najsnažniju poruku kako bi ove godine mogla povećati kamatne stope, rekavši da je to vjerojatnije jer inflacijski pritisci jačaju, ali je zadržala ključnu stopu na 7,5 posto kako se očekivalo.

Godišnja inflacija, koja je 2022. dosegla najvišu razinu u posljednjih 20 godina, posljednjih se mjeseci usporila ispod ciljnih četiri posto banke. Međutim, očekuje se da će se to promijeniti s porastom potrošačkih cijena za 0,21 posto u tjednu do 5. lipnja, prenosi Reuters.

“Razmatrana je opcija povećanja stope, ali smo konsenzusom odlučili da je zadržimo, i pooštrimo upozorenja”, rekla je guvernerka Elvira Nabiulina, dodavši da ta vjerojatnost postoji zbog rizika od inflacije.

U petak je razmatrano povećanje stope od 25-75 baznih bodova, dodala je.

Banka Rusije, koja predviđa inflaciju na kraju godine od 4,5-6,5 posto, rekla je da drži otvorenom mogućnost podizanja ključne stope na svojim sljedećim sastancima kako bi stabilizirala inflaciju blizu svog cilja od četiri posto za 2024. godinu.

Središnja banka, koja bi sljedeću stopu trebala odrediti 21. srpnja, sada je drži na 7,5 posto šest uzastopnih sastanaka od posljednjeg sniženja u rujnu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari