Maersk otpušta 10.000 ljudi nakon velikog pada prihoda i dobiti

Foto: Pexels

Brodarska kompanija A.P. Moller-Maersk u petak je objavila kako je u trećem tromjesečju imala veliki pad dobiti i prihoda, zbog čega će ukinuti čak 10.000 radnih mjesta.

Prihod tvrtke za treće tromjesečje tako je iznosio 12,1 milijardu dolara u usporedbi s 22,8 milijarde u istom razdoblju lani.

Već u kolovozu su, piše Financial Times, upozorili na veliki pad globalne potražnje za brodskim kontejnerima u 2023. godini, zbog sporog gospodarskog rasta i smanjenja zaliha nakon pandemije COVID-19.

Tom padu je prethodila rekordna dobit u posljednjih nekoliko godina, prekinuta nakon što je tržište ušlo u fazu normalizacije.

Kako se i prihodi, objašnjava Reuters, vraćaju na razinu prije pandemije, brodarske kompanije izjedaju povećani troškovi, prvenstveno povišene cijene goriva.

Maersk planira smanjiti broj zaposlenih sa 110.000 na manje od 100.000, čime bi godišnje trebali uštedjeti oko 600 milijuna dolara.

Zasad nije poznato kada će krenuti otpuštanja i koja će radna mjesta prva biti “na udaru”.

2 Odgovora

  1. Njihov vrhunac je bio za vrijeme korone kad je brutalno bio poskupio prijevoz brodskih kontejnera i znacajno pala cijena nafte. Bilo je pitanje vremena kad ce se morat malo prizemljiti kad se situacija smiri

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari