Zlatne plakete Michelin za hrvatske restorane

Hina
Dobitnici Zlatne Michelin plakete, Foto: Hina/Mario Strmotić

Restorani “Zrno soli” iz Splita i “il Ponte” iz Trogira dobitnici su Zlatnih plaketa Michelin za gastronomsku kreativnost za 2023. godinu, koje se po prvi puta dodjeljuju u Hrvatskoj. Tako je Hrvatska postala sedma država u svijetu kojoj se dodjeljuju Michelinove zlatne plakete, uz Španjolsku, Njemačku, Francusku, Austriju, Italiju i Portugal.

Zlatne plakete su uručene u Splitu, u organizaciji Hrvatske turističke zajednice (HTZ), koja je partner u Hrvatskoj globalnom vodiču za razvoj gastronomije Michelinu.

“Hrvatska turistička zajednica godinama surađuje s Michelinom, a ove godine po prvi puta i u Hrvatskoj se dodjeljuje Michelinova Zlatna plaketa što je pokazatelj da se naša gastronomija razvija i plasira na svjetsko tržište kao turistička ponuda”, rekla je Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za razvoj i proizvodnju HTZ-a.

Vlasnik restorana “Zrno soli” u Splitu, Ivo Vrdoljak, rekao je za Hinu, da mu Zlatna plaketa Michelin jako mnogo znači.

“Zlatna plaketa Michelina ima tako veliku važnost u gastronomiji kao što je to primjerice u nogometu osvajanje Lige prvaka”, kazao je Vrdoljak.

Voditeljica restorana “il Ponte” iz Trogira Marija Šego ponosna je na Michelinovu Zlatnu plaketu.

“Novi smo restoran koji radi tek tri godine i nastojimo se prilagoditi i domaćim i stranim gostima tako da tri puta godišnje mijenjamo meni”, rekla je Šego.

Hrvatska trenutačno ima 85 restorana s obilježjima Michelin, što je iznimno važno za globalnu afirmaciju hrvatske gastronomije jer se Michelinove preporuke i recenzije se itekako uvažavaju, ističu iz HTZ-a, dodavši da će ubuduće dodjele Michelinovih Zlatnih plaketa postati tradicionalne i u Hrvatskoj.

5 Odgovora

  1. Slazem se s Vama Marty! Ne dobije se to bas lako, puno je potrebno truda, pametnog rada i velike kvalitete jela!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari