Za vikend naplaćene cestarine u iznosu od 6,37 milijuna eura

Freepik.com
Autocesta, ilustracija Foto: Freepik.com

Tijekom vikenda, od 5. srpnja do 7. srpnja, na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) zabilježen je promet od 870.301 vozila i naplaćene su cestarine u iznosu od 6,37 milijuna eura bez PDV-a, što je za dva posto veći promet vozila nego u istom vikendu lani i za 10 posto više naplaćenih cestarina.

Iz Hrvatskih autocesta priopćili su kako je u istom vikendu prošle godine zabilježen promet od 850.666 vozila i da su naplaćene cestarine u iznosu od 5,8 milijuna eura bez PDV-a.

Iako je rast prometa sigurno utjecao na povećanje naplaćenih cestarina, vjerojatno je na njih utjecalo i poskupljenje sezonskih cestarina za 10 posto koje je uvedeno od 1. srpnja i trajat će do 30. rujna.

Podsjećamo, sezonske cijene cestarine uvedene su 2017. godine, ali se zadnje četiri godine nisu primjenjivale, kao jedna od mjera potpore građanima i gospodarstvu u turističkoj sezoni tijekom i nakon COVID krize.

Isto tako, ulaskom Hrvatske u eurozonu, u konverziji cijena, HAC je iznose cestarina zaokruživao na jednu decimalu, čime je korisnicima omogućio niže cijene.

Od početka ove godine do sada na dionicama autocesta pod upravljanjem HAC-a ostvaren je promet od 36.105.874 vozila. Povećanje prometa u odnosu na isto razdoblje prošle godine iznosi jedanaest posto, prenosi Hina.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari