HAC: Poskupljuju sezonske cestarine za određene skupine vozila

HAC
Naplatne kućice u Hrvatskoj; Foto HAC/arhiv

U razdoblju od 1. srpnja do 30. rujna ponovno se uvode skuplje sezonske cestarine za deset posto, osim za kamione i autobuse, priopćili su iz tvrtke Hrvatske autoceste (HAC).

Tako će od ponedjeljka za I. skupinu vozila, cijena cestarine na Autocesti A1 na dionici od Zagreba do Karlovca stajati 2,80 eura umjesto dosadašnjih 2,50 eura, dok se na dionici Zagreb – Dugopolje cijena povećava na 26,40 eura umjesto dosadašnjih 24 eura. Nadalje dionica autocestom Zagreb – Rijeka stajat će 10,10 eura, dok je do sada bila 9,20 eura, a dionica Zagreb – Goričan 6,40 eura, umjesto 5,80 eura.

Dionica Zagreb – Lipovac na A3 poskupljuje na 18,60 eura sa 16,90 eura, a Zagreb – Osijek na 17,70 eura sa 16,10 eura.  

Iz HAC-a podsjećaju da su sezonske cijene cestarine uvedene  2017. godine, ali i da se zadnje četiri godine kao i tijekom i nakon COVID krize, nisu primjenjivale, kao jedna od mjera potpore građanima i gospodarstvu u turističkoj sezoni.

Isto tako, navode da je HAC-a, ulaskom Hrvatske u eurozonu, u konverziji cijena, cestarine zaokruživao iznose na jednu decimalu, čime je korisnicima omogućio niže cijene.

Za razliku od drugih usluga, HAC cijene cestarine nije indeksirao prema inflaciji te je cestarina je ista od 2012. godine.

Model sezonskih cijena cestarina, jedna je od prihvaćenih mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru. Uvođenje sezonskih cijena cestarina za određene kategorije vozila proizlazi iz činjenice da se oko 40 posto ukupnog godišnjeg prometa ostvaruje u ljetnim mjesecima, a na pojedinim autocestama broj vozila ljeti povećava se i do tri puta u odnosu na ostalo razdoblje u godini. Posljedično tome, značajno se povećavaju i troškovi održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja prometom u ljetnim mjesecima“, priopćeno je iz HAC-a.

U ukupnom prometu vozila tijekom ljetnog razdoblja najveći udio vozila čine I. A, I. i II. skupine (motocikli, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kamperi).

24 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari