HAC za Financije.hr: Od početka godine zabilježili smo 26 milijuna vozila, 12 posto više nego lani

Pixabay.com
Gužve na prometnicama, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

U Hrvatskoj je od početka lipnja već primijećen porast prometa. Od početka godine do sada, na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) zabilježen je promet od 26 milijuna vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 153 milijuna eura bez PDV-a, kažu iz Hrvatskih autocesta za Financije.hr. U odnosu na isti period prošle godine, promet vozila veći je za 12 posto, dok je prihod veći za 13 posto.

Organizacija prometa na autocestama i naplatnim postajama, za ovu turističku sezonu bit će s maksimalnim kapacitetom, odnosno osiguran je maksimalni kapacitet ulaznih i izlaznih staza na svih 78 naplatnih postaja, a posebno na  najopterećenijim naplatnim postajama – Bregana, Rupa, Goričan. Iako su ove tri naplatne postaje prva „kontrolna točka“ nakon ulaska Republike Hrvatske u schengenski prostor, iz HAC-a kažu da do sad nije bilo većih zastoja.

Međutim, potrebno je izdvojiti naplatnu postaju Lučko kao specifičnu točku. Na naplatnoj postaji Lučko u vršnim prometnim opterećenjima slijevaju se vozila iz svih smjerova – Bregana, Macelj, Goričan, Zagreb, Slavonija, odnosno vozila iz osam prometnih traka slijevaju se u dvije prometne trake odmah nakon prolaska naplatne postaje Lučko. Propusna moć ove dvije trake nije dovoljna kako bi u vršnim satima propustila sva vozila u dolasku zbog čega se zapravo i stvara kolona, a i povremeni zastoji. Tijekom turističke sezone, a posebno u dane vršnih prometnih opterećenja naplatna postaja Lučko radi kontinuirano punim kapacitetom, odnosno uvijek su otvorene sve ulazne i sve izlazne staze“, kažu iz HAC-a za naš portal.

Prošle godine, podsjećaju, prometnim rješenjem u okvirima postojećih gabarita autoceste u zoni prilaza naplatnim kućicama Lučko, u smjeru prema moru, povećan je broj prometnih traka.

HAC/Press
Hrvatske autoceste, Foto: HAC/arhiv

„Smatramo da vrijedi obratiti pozornost na naša odmorišta s obzirom na to da se velika pažnja pridaje uređenju i modernizaciji odmorišta te pratećih uslužnih objekata. Za ovu turističku  pušteni su novoizgrađeni suvremeni prateći uslužni objekti benzinskih postaja s ugostiteljskim sadržajima i dodatnim restoranom brze prehrane Mc Donald’s na odmorištu  Desinec sjever, autoceste A1 Zagreb – Split – Dubrovnik, na odmorištima Sesvete istok i zapad, autoceste A4 Goričan – Zagreb, te na odmorištu Dragalić –sjever, autoceste A3 Bregana-Zagreb-Lipovac“, kažu u Hrvatskim autocestama.

Uvažavajući potrebu razvoja mreže elektropunionica za električna vozila, trenutno su na ukupno 43 lokacije odmorišta postavljene i u funkciji 61 elektropunionica.

Kako bi se unaprijedila sigurnost tranzitnog – kamionskog prometa na autocestovnom pravcu A3 Bregana-Zagreb-Lipovac u sklopu odmorišta Ježevo – jug početkom 2024. godine u funkciju je pušteno i prvo čuvano parkiralište za kamione i gospodarska vozila s TruckStore sadržajima (tuš kabine, prostor za odmor i druženje, čajna kuhinja, vešeraj, aparati za napitke i hranu).

Hrvatske autoceste svake godine ulažu i znatna financijska sredstva s ciljem povećavanja sigurnosti prometovanja a kroz radove izvanrednog održavanja. Samo u periodu od rujna 2023. godine do travnja 2024. godine u sanaciju kolnika, objekata, odvodnje, zamjenu opreme autoceste uloženo preko 18 milijuna eura. Tijekom sezone bit će pojačana cestovna ophodnja i obilazak dionica.

Pixabay.com
Ljetne gužve, ilustracija, foto: Pixabay.com

Prije početka turističke sezone provode se aktivnosti u cilju organiziranja maksimalne protočnosti i sigurnosti prometa autocestom u vrijeme turističke sezone. Izvode se intenzivni radovi redovnog i izvanrednog održavanja autocesta – uređenje zelenih površina, čišćenje kolnika i odmorišta, popravci kolnika, ograda i drugo, kako bi se korisnicima osiguralo nesmetano i sigurno putovanje.

Radovi tijekom sezone

Za vrijeme turističke sezone obavljanje radova na autocesti svest će se na minimum, kažu u HAC-u za Financije.hr, odnosno izvodit će se samo oni nužni radovi koji zbog svoje kompleksnosti i tehnologije neće biti moguće obustaviti. Pri tome će se voditi računa da se u zoni radova osigura maksimalno moguća protočnost prometa kako bi se spriječilo stvaranje zastoja i kolone vozila.

Radovi koji su nužni i koje nije moguće prekinuti su:

Popis radova po autocestama i pripadajućim dionicama za izuzećem od zabrane obavljanja radova na turističkim pravcima tijekom srpnja i kolovoza 2024. godine
Red. BrojAutocestaDionicaRadoviDuljina zahvataRok za izuzećeKratko obrazloženje
1A1čvor VučevicaIzmještanje glavne trase autoceste i izgradnja spojne ceste čvor Vučevica – D8 autoceste A1 Zagreb – Split – Dubrovnikzona čvora Vučevica01.07. – 31.08.Prema zahtjevu Hrvatskih cesta d.o.o.
Bez utjecaja na promet glavnom trasom autoceste.
Privremena regulacija prometa na krakovima čvora (kratkotrajni prekidi prometa zbog ulaza/izlaza mehanizacije kod pripreme zone gradilišta)
2A1Zagvozd – RavčaPodbušivanje servisne prometnice odmorišta zbog provođenja kablova autoceste A1 Zagreb – Split – Dubrovnikzona odmorišta Rašćane Gornje01.07.-31.08.Bez utjecaja na promet glavnom trasom autoceste
3A3Zagreb zapad – LučkoIzvođenje radova novog priključka u sklopu uređenja odmorišta Zagreb autoceste A3 Bregana – Zagreb – Lipovac1.500 m01.07.-31.08.Za promet će biti osigurane dvije sužene prometne trake u svakom smjeru vožnje
4A3Kutina – LipovljaniRadovi izgradnje vodoopskrbnog cjevovoda od naselja Kraljeva Velika do PUO Lipovljani autoceste A3 Bregana – Zagreb – Lipovac1.500 m01.07. – 31.07.Bez utjecaja na promet glavnom trasom autoceste
5A3Novska – OkučaniIzvođenje radova na uređenju odmorišta Stari Grabovac sjever i jug, autocesta A3 Bregana – Zagreb – Lipovac1.000 m01.07.-31.08.Bez utjecaja na promet glavnom trasom autoceste
6A6Bosiljevo II – VrbovskoSanacija vijadukta Zečeve Drage (smjer Rijeka) autoceste A6 Bosiljevo 2 – Rijeka3.000 m01.07. – 01.08.Za promet će biti osigurane dvije sužene prometne trake u svakom smjeru vožnje
7A6 / A7čvor OrehovicaRekonstrukcija čvora Orehovica na pravcima autoceste A6 Bosiljevo 2 – Rijeka i autoceste A7 GP Rupa – Križišćezona čvora Orehovica01.07.-31.08.Za promet zatvoren krak čvora iz smjera Zagreba u smjeru Rijeka/centar/Trsat. Ostali krakovi čvora u funkciji. Povremena zatvaranja prometa do 15 min (miniranje).
8A7čvor RujevicaIgradnja heliodroma i baze HGSS Stanica Rijeka u zoni čvora Rujevicazona čvora Rujevica01.07.-31.08.Prema zahtjevu HGSS-a
Bez utjecaja na promet glavnom trasom autoceste

Radi što brže intervencije u slučajevima prometnih nesreća u prostorijama TJO Brinje i Split smješteni su timovi hitne medicinske pomoći.

„Napominjemo da su za slučaj potrebe prilikom izvanrednih događaja, sva ophodarska vozila opremljena automatskim defibrilatorima, a radnici su stručno osposobljeni za rukovanje istima“, napominju iz HAC-a.

Kao i protekle godine, tijekom turističke sezone, odnosno s naglaskom na dane vikenda, u Središnjem Centru za nadzor i vođenje prometa autocesta osigurano je prisustvo djelatnika MUP-a, koji će operativno pomoći u bržoj reakciji svih žurnih službi za vrijeme izvanrednih događaja na autocesti, a sve u cilju bržeg provođenja očevida te uklanjanja vozila s kolnika kako bi protočnost prometa bila što bolja.

Kako bi olakšali dotok važnih i relevantnih informacija do svakog vozača i putnika, HAC je razvio i mobilnu aplikaciju LiveTrafficHR za informiranje korisnika o stvarnom stanju u prometu na autocestama u Hrvatskoj.

Hrvatske autoceste d.o.o.

Ulica Stjepana Širole 4, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
400.311.274,32 (2023)
Broj zaposlenih:
2.682 (2023)

21 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari