HAC predstavio novu aplikaciju za promet, a za Financije.hr kažu: Ovo nije samo navigacija

CAnva.com
Nova aplikacija za sve autoceste u Hrvatskoj, Foto: Financije.hr/Canva

Hrvatske autoceste (HAC), kroz projekt Crocodile (Cooperation of Road Operators for Consistent and Dynamic Information Levels) predstavile su mobilnu aplikaciju LiveTrafficHR, koja po prvi put objedinjuje informacije sa svih autoceste u Hrvatskoj, odnosno podatke HAC-a, Autocesta Zagreb – Macelj te Bina-Istra.

Projekt je vrijedan 4.896.000 eura, a sufinanciran je iz EU fondova u iznosu od 85 posto, odnosno 4.161.600 eura su bespovratna sredstva Europske Unije. Aplikaciju su razvile Hrvatske autoceste, s ciljem povećanja sigurnosti na autocestama i olakšavanja prometa tijekom turističke sezone a za njenu izradu je izdvojeno 70 tisuća eura iz Crocodile projekta.

LiveTrafficHR, aplikacija koja je već dostupna korisnicima, objedinjuje navigaciju, stanje na cestama, vremensku prognozu i podatke o kompletnom stanju na hrvatskim autocestama te ostale informacije koje su bitne korisnicima koji putuju svim hrvatskim autocestama. Za korištenje aplikacije dovoljna je e-mail adresa, a korisnicima omogućava registriranje više od jednog vozila, njegovu kategoriju, te samim tim i praćenje informacija, ali i ograničenja koje se odnose na izabranu kategoriju vozila.

Primjerice, ako je određena dionica autocesta zatvorena za teretni promet, a moguća za osobna vozila, korisnik koji je registrirao da je u teretnom vozilu će dobiti informaciju o zabrani na svojoj ruti putovanja, kao i alternativni obilazak zatvorene dionice. U ovom slučaju, vozač osobnog vozila nastavlja vožnju.

Financije.hr
Aplikacija LiveTraficHR, prezentacija, Foto: Financije.hr/Lejla Barić

Davor Bićanić, šef Odjela za inteligentne transportne sustave i središnjeg centra za nadzor i vođenje prometa HAC-a, za Financije.hr je rekao da je aplikacija u Europskoj uniji dostupna od danas.

Mi nismo u HAC-u napravili još jednu navigaciju. Mi smo napravili dvosmjernu komunikaciju između upravitelja autocesta u Hrvatskoj i naših korisnika i htjeli smo korisnicima pružiti realnu i točnu informaciju koja je njemu relevantna na točnoj lokaciju na kojoj se nalazi i tamo kuda ide, odnosno što ih čeka na putovanju koje su definirali. Kroz našu aplikaciju, dobit ćete sve informacije relevantne za vaše putovanje na svim autocestama u Hrvatskoj, jer one imaju najveći stupanj komunikacijskih sustava i informacija koje možemo iskoristiti za bolju sigurnost na cestama“, rekao je Bićanić.

Aplikacija omogućava dvosmjernu komunikaciju, odnosno i sudionici u prometu mogu dojaviti bitne informacije za putovanja na autocestama. Prilikom dojave u sustav, svaka informacija će biti verificirana od strane središnjeg sustava HAC-a, s idejom da se spriječe maliciozne dojave, najbrže koliko je moguće.

„Sva ta dvosmjerna komunikacija treba biti korektna, da informacija između nas i korisnika bude istinita i ispravna. Vjerojatno se kroz korištenje u budućnosti mogu pojaviti potencijalni problemi, u smislu lažnih dojava, ali svaka informacija koja dođe s prometnice će biti provjerena putem stručnih službi pa tek onda distribuirana u sustav i putem sustava i aplikacije je dobivaju kao informaciju, u realnom vremenu. Naši sustavi rade 24 sata, te će i ove provjere ići najbrže moguće. Sigurnost nam je najbitnija i informacija mora biti točna. S obzirom na to da su korisnici verificirani putem emaila, svaki korisnik može biti i sankcioniran, ako je plasirao malicioznu informaciju“, kaže Bićanić za Financije.hr.

Financije.hr
Prezentacija aplikacije LiveTrafficHR, Zagreb, Foto: Financije.hr/Lejla Barić

Marko Ševrović, izvanredni profesor Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i predstavnik Zavoda za prometno planiranje kaže da su nam ovakvi alati bitni za turističku sezonu.

„Ova aplikacija vjerujemo da će svoju najveću funkciju imati u nekim incidentnim i nepredviđenim situacijama – ne samo nesreća i nezgoda, nego i nekih planiranih stvari kao što su radovi, održavanja, vremenski uvjeti i slično. Dok sustav funkcionira normalno, vama ta informacija skoro pa ne treba. Kad vidite problem, svima traže informaciju više. Zato naglašavam da je važno da se korisnici upoznaju s ovom aplikacijom dok nema problema, da bi je znali koristiti kad im zatreba“, kaže Ševrović.

Aplikacija je povezana i s hitnim službama putem broja 112, tako da ako, recimo, vozač naiđe na neku nesreću, nadležne službe može kontaktirati putem aplikacije.

Ovim projektom osigurano je koordinirano upravljanje i nadzor prometa i unapređenje sustava informiranja, a što će putnicima omogućiti visokokvalitetne podatke u realnom vremenu duž cijele mreže autocesta u Hrvatskoj. Sam projekt je predvidio i prekograničnu suradnju i razmjenu podataka između susjednih zemalja, a obzirom da koridori obuhvaćaju države koje imaju veliki prekogranični promet a koriste se različitim jezicima, suradnja i razmjena informacija nameće se kao imperativ.

Crocodile – zajednički projekt sedam država EU

Direktorica Odjela za europske fondove i međunarodnu suradnju HAC-a, Marina Pintur, rekla je da cijeli projekt rezultira boljim upravljanjem prometnim tokovima, boljem planiranju putovanja te pravovremenim informiranjem o izvanrednim situacijama i vremenskim nepogodama, s ciljem smanjivanja broja nesreća, ozljeda i materijalnih šteta.  

Financije.hr
Marina Pintur, šefica Odjela za EU fondove i međunarodnu suradnju, HAC, Foto: Financije.hr/Lejla Barić

Projekt “Crocodile 3” obuhvaća sedam država EU: Austriju, Češku, Mađarsku, Italiju, Sloveniju, Cipar i Hrvatsku.

“Projekt predstavlja suradnju javne uprave, upravitelja autocestama i državnim cestama te pružatelja usluga u stanju u prometu. Rezultat je visokokvalitetna usluga za putnike na jednom od najvažnijih cestovnih koridora u Europi”, kazala je Pintur.

Dodala je da projekt vozačima omogućava da prije ili tijekom putovanja optimiziraju rutu, reagiraju na poremećaje u prometu i izbjegavaju potencijalno opasne situacije.

Direktor Hrvatskih autocesta, Boris Huzjan, rekao je prilikom predstavljanja aplikacije, da je prioritet HAC-a sigurnost na autocestama te da HAC nastavlja sa širenjem mreža autocesta.

Sve informacije o novoj aplikaciji bit će dijeljene putem letaka i na graničnim prijelazima, naplatnim kućicama i ostalim informativnim mjestima tijekom cijele sezone a aplikaciju je u prvih 24 sata skinulo 3.300 korisnika.

Hrvatske autoceste d.o.o.

Ulica Stjepana Širole 4, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
380.668.264,25 (2022)
Broj zaposlenih:
2.604 (2022)

42 Odgovora

  1. Ajde baš da vidimo kako će to funkcionirati, nekako nisam preoptimistična 🤷🏼‍♀️

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari