Hrvatske autoceste odabrale izvođača za novi sustav naplate cestarine

Freepik.com
Autocesta, ilustracija Foto: Freepik.com

Hrvatske autoceste (HAC) odabrale su izvođača za novi sustav naplate cestarine i nabavu rezervne opreme, izvijestili su iz HAC-a.

Kažu da je odabrana najpovoljnija ponuda zajednice ponuditelja SkyToll, a. s. iz Slovačke i TollNet a.s. iz Češke. Cijena ponude bez PDV-a iznosi više od 79,9 milijuna eura, a radovi se moraju završiti u roku od 24 mjeseca od sklapanja ugovora. Za predmetno nadmetanje pristiglo im je 10 ponuda.

“Sredstva za uvođenje novog sustava naplate cestarine, a koji će biti uveden na svim autocestama u Republici Hrvatskoj, osigurana su kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO)”, navode iz HAC-a.

Objasnili su da su za novi sustav naplate cestarine odabrane dvije tehnologije koje se već koriste u svijetu tako da njihova efikasnost nije upitna.

Prva tehnologija je DSRC tehnologija koja će biti za naplatu korisnicima ENC-a, a druga je ALPR tehnologija, to je prepoznavanje registarskih pločica vozila, za naplatu cestarine povremenim korisnicima za laka vozila i nadzor plaćanja cestarine svih vozila.

Ističu da se novi sustav naplate temelji na slobodnom protoku vozila što znači da više neće biti zaustavljanja na naplatnim kućicama čime će se povećati protočnost.

30 Odgovora

      1. Da niste pročitali ovaj članak nebi ni vi znali bez obzira vozite li ili ne.

  1. Ne svidja mi se ovo. Jucer sam malo pratio na Dnevniku i imam iznad glave 100 upitnika!

    1. Možda bi trebali čitati sa razumijevanjem članak pa bi vam bilo jasnije.

  2. Samo da prokomentiram ponovno. Mogu mislit kakve su to firme iz Slovacke i Ceske, sve me strah!

  3. Ma neka nam nabiju cijene i smanjr sve naplatne kucixe na samo jednu, kakva je to voznja do mora ako nema kilonetarskih kolona?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari