Wall Street porastao zbog rasta cijena dionica u tehnološkom sektoru, trguje se oprezno

Freepik.com
Burze, ilustracija, Foto: Freepik.com

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli, drugi dan zaredom, no trgovalo se oprezno. Dow Jones indeks porastao je 0,83 posto, na 39.110 bodova, dok je S&P indeks porastao 0,56 posto, na 5.178 bodova, a Nasdaq indeks 0,39 posto, na 16.166 bodova.

Do rasta S&P 500 i Nasdaq indeksa došlo je, između ostalog, zbog rasta cijena dionica nekoliko tehnoloških divova, primjerice, Nvidie.

Znatno su, u prosjeku više od jedan posto, porasle i cijene dionica u naftnom sektoru, jer su porasle cijene nafte.

No, ispodprosječni obujam trgovanja pokazuje da su ulagači oprezni jer je u utorak počela dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, prenosi Hina. Očekuje se da će FED ostaviti kamatne stope nepromijenjene, a ulagači čekaju obraćanje predsjednika središnje banke, Jeromea Powella, nakon sjednice.

Sve više analitičara smatra da će zbog povišene inflacije FED u ovoj godini smanjiti kamate samo u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova, dok su još nedavno očekivalo pet, pa čak i šest rezova.

Na tržištu novca procjenjuje se da su izgledi za smanjenje kamata u lipnju pali na manje od 60 posto, dok su prije tjedan dana iznosili oko 70 posto.

Na većini azijskih burzi cijene dionica su porasle, kao i na Wall Streetu, no i tu se trguje oprezno. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, porastao je u 7:00 sati za 0,3 posto.

Pritom su cijene dionica u Australiji pale 0,1 posto, dok su u Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 1,2 posto. U Japanu se zbog praznika danas ne radi.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari