Vučković o požaru u Osijeku: Ne može se isključiti štetan utjecaj na poljoprivredna zemljišta

Pixabay.com
Požar, ilustracija Foto: Pixabay.com

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u srijedu je izjavila kako požar plastike u tvrtki “Drava International” u Osijeku nije zahvatio poljoprivredne površine, ali se ne može isključiti štetan utjecaj tih tvari na poljoprivredna zemljišta i životinje te će nadležne službe čim bude moguće obaviti službenu procjenu i dati preporuke što treba činiti.

Novinari su nakon sjednice Vlade ministricu pitali o mogućim posljedicama požara i upozorenjima toksikologa da se vrlo opasne čestice mogu zadržavati u tlu i tri godine te kako će to utjecati na poljoprivredne kulture i životinje koje se tamo uzgajaju.

Vučković je kazala kako su je iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu jutros izvijestili o potencijalnim posljedicama požara koji nije zahvatio poljoprivredne površine, ali se ne može nikako isključiti štetan utjecaj tvari na poljoprivredno zemljište, a poslije moguće i na i životinje, prenosi Hina.

“Stoga će čim prije i čim to bude moguće Centar za sigurnost hrane u okviru Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu zajedno s drugim službama obaviti službenu procjenu i dati preporuke što treba činiti”, istaknula je.

Na pitanje kako možemo biti sigurni da ta hrana neće u sljedećim danima završiti na tržnicama ili u nekim trgovinama Vučković je odgovorila “pričekat ćemo cjelovito prvo izvješće Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu i preporuke”.

“Naš se sustav kontrolira na više razina, postoji ozbiljna suradnja između Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Ministarstva poljoprivrede i Državnog inspektorata, o svemu se javnost izvještava pa neće ni ovog puta biti nedostataka”, istaknula je Vučković.

Podsjetimo, veliki požar buknuo je na otvorenom deponiju plastike tvrtke iz Osijeka “Drava International”, a tijekom gašenja ozlijeđena su tri vatrogasca. Gradski Stožer Civilne zaštite upozorio je jučer građane da zatvore prozore i ne izlaze na otvoreno zbog plinova koji nastaju uslijed izgaranja plastike.

Vatrogasci predviđaju da će tijekom današnjeg dana vatra biti potpuno ugašena, a još se ne zna uzrok požara.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari